Cerrahi Uygulamalar

CERRAHİ UYGULAMALAR

 

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi; ağız içerisinde yer alan hem yumuşak (yanak, damak, dil, dudak, kaslar vb.) hem de sert dokularda (dişler, kemikler) gelişen deformitelerin, kistik veya tümoral patolojilerin tedavilerinin yanı sıra diş kırıkları, sürmüş ya da gömük kalmış dişlerin çıkartılması veya sürdürülmesi, protez yapımına yardımcı olma amacıyla yapılan düzeltmeleri içeren tedavi yöntemleridir. 


SSS

Diş Çekimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Bir dişin, çene kemiğinde bulunan ve soket olarak tabir edilen bölgeden uzaklaştırılması işlemi diş çekimidir. 

Diş Çekimi Sonrası Soğuk Kompresi Ne Kadar Uygulamalı?

Diş çekildikten sonra en az üç saat soğuk kompres uygulanmalıdır. Bu, şişlik ve ağrıyı giderir. Hipotermiyi önlemek için soğutma pedini bir beze koyup, aralıklı olarak uygulamalısınız. Diş çekildikten sonraki ilk 48 saat içinde bölgeye ısı uygulamayın.

Diş Çekildikten Sonra Çalışmaya Başlayabilir miyim?

Diş çekimi sonrası hastalık izninde olup olmadığınız çekim sonrası durumunuza bağlıdır. Etkilenenler, bunu tedavi eden diş hekimi ile önceden görüşmelidir. Hekiminiz, tıbbi nedenlerle hastalık izni almanız gerekip gerekmediğine karar verir.

Ağır fiziksel iş yapan veya kimyasal buhar ve tozla uğraşmak zorunda olan herkes her durumda hastalık izni almalıdır. Halka açık aktivitelerde (örneğin otel resepsiyonunda), eğer şişlik varsa bu durum işten uzak durmak için bir neden olabilir.

Diş Çekildikten Sonra Ne ile Durulanır?

Yarayı sık sık durulamak ve emmek iyileşmeyi bozar. Başlangıçta (ilk gün hariç), sadece yemeklerden sonra bir veya iki yudum kaynamış ılıklaştırılmış su ile durulayın. Tuz veya papatya solüsyonu ekleyebilirsiniz.

Diş Çekimi Sonrası Hangi Ağrı Kesiciler Kullanılmalı?

Ağrıyı gidermek için genellikle ibuprofen veya parasetamol reçete edilir. Kan inceltici etkisi olan ağrı kesiciler (ASA, aspirin, ecopirin, vb.) almamalısınız.

Diş Çekimi Ne Kadar Sürer?

Diş çekimi çok zaman alıcı değildir. Süre, dişin sahip olduğu kök sayısına ve bunların kemiğe ne kadar iyi sabitlendiğine bağlıdır. Etkilenen dişte önceki tedaviler (Örneğin kanal tedavisi görmüş ölü bir diş) çekimi zorlaştırabilir. Diş hekiminin deneyimi de önemli bir rol oynar. Deneyimli uzmanlar genellikle birkaç dakika içinde dişi çeker. Tabii ki, karmaşık bir prosedür daha uzun sürer.

Cerrahi Çekim Nedir?

Ağzın içinde yer alan, ancak rahat bir şekilde görüntülenemeyen sorunlu dişlerin çekiminde cerrahi çekim uygulanır. Gömülü ya da diş eti sınırından kırık olan dişlerin çekilmesi için uygulanan yöntemdir. Bazen herhangi bir dişin üzerini kemik dokusu örtmüş olur. Bu durumda uygulanan teknik de cerrahi çekimdir.

Bazen çekilecek olan diş bölümlere ayrılır, daha sonra çıkartılır.  Böyle durumlarda uygulanan çekim yöntemi de cerrahi çekim olur. 

Yirmi yaş dişlerinin cerrahi olarak çıkarılması, gömülü veya yer değiştirmiş yirmi yaş dişleri olarak adlandırılan dişler yer darlığı olduğunda endikedir. Tutunan dişlerin kemiğin derinliklerinde olduğu ve çiğneme işlevini üstlenemediği anlamına gelir.

Cerrahi İşlemden Sonra Lazer Uygulamak Yararlı mıdır?

İmplant cerrahisi gibi uygulamalarda çene kemiğinde gerçekleştirilen bütün cerrahi işlemlerden sonra üç kez düşük seviyede lazer işlemi uygulanırsa iyileşmedeki kalite artar. Şişlik, ödem ve ağrı azalır. Cerrahi işlemlerden sonra yapılan lazer uygulaması iyileşme süresini kısaltarak hastanın rahat etmesini sağladığından oldukça sık tercih edilen bir yöntemdir. 

Gebelerde Dental Tedaviler Hangi Dönemde Yapılmalıdır?

Diş çürüklerinin tedavisi (dolgu uygulanması) şeklindeki kısa süreli dental uygulamalar gebeliğin her döneminde yapılabilir. Ancak daha uzun süreli işlemler (operasyon, diş çekimi) 14. haftadan sonra yapılmalıdır. Çünkü ilk trimesterde (gebeliğin ilk 3 ayı) bebeğin organlarının gelişimi söz konusudur. Son trimesterde (gebeliğin son 3 ayı) ise vena cava kompresyonu sendromuna bağlı olarak ana damarlar üzerine baskı olması sonucu hastada senkop gelişerek erken doğum gerçekleşebilir, çünkü bu dönemde uterus dış uyarılara karşı oldukça hassastır. Bu nedenle uzun süreli tüm dental işlemler 2. trimesterde (3-6. aylar arasında) daha güvenle uygulanabilmektedir.

Gebelerde Diş Çekimi Yapılabilir mi?

Evet. Diğer tüm bireylerde olduğu gibi diş çekimi de hamilelikte güvenle yapılabilir. Diş çekimi dolguya göre daha invaziv bir işlem olduğundan genellikle 2. trimesterde yapılması önerilmektedir.

Sürmemiş Dişler Her Zaman Çekilmeli midir?

Çene cerrahisinin ortak çalıştığı ana bilim dallarından biri de ortodontidir (eğri dişlerin düzeltilmesi). Gömülü kalmış, yani sürmemiş dişlere cerrahi olarak müdahale yapılıp bir telle bağlanarak, olması gereken yere zaman içinde sürdürülmektedir.

Bebeklerde Dişler Ne Zaman Sürer?

Dişler yaklaşık 6 aydan itibaren sürmeye başlar. Yaklaşık 3 yaşının sonunda ağzımızda toplam 20 tane süt dişi bulunur.

Diş Çekimi Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Çekim yapılan bölge üzerine yerleştirilen tampon kanamayı durdurmak içindir. Dolayısıyla yarım saat süreyle tamponun ısırılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra 24 saat süreyle çok sıcak yiyeceklerin, alkol-sigara ve asitli içeceklerin kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Çekim sonrasındaki gece yüksekçe bir yastıkla yatılmalı ve kesinlikle ağrı kesici olarak aspirin ve benzeri ilaçlar kullanılmamalı, diş hekiminin önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Eğer cerrahi bir çekim veya zor bir çekim yapıldıysa, çekim yapılan bölgeye dışarıdan aralıklı olarak buz uygulanmalıdır. Buz doğrudan cilde uygulanmamalıdır.

Cerrahi Çekim Sonrası Hangi Durumlarda Hekime Başvurmalıyız?

Diş çekimi sonrasında yüksek ateş, durmayan kanama, kötü koku ve ağrılı kızarıklık ile şişkinlik şikayetiniz varsa, diş çekiminden 4-5 gün geçmesine rağmen tükürükle karışan kan, şişlik ve ağız açmada zorlanma gibi şikâyetler halen devam ediyorsa, derhal diş hekiminize başvurun.

Diş Kaynaklı Apselerin (enfeksiyonların) Tedavisinde Yapılan En Önemli Hata Nedir?

İltihaplı şişliklerin derhal cerrahi olarak açılıp, içindeki iltihabın boşaltılması gerekmektedir. Hastanın sıklıkla sadece antibiyotik kullanarak kendi kendisini tedavi etmeye çalışması, apse direne edilmediği için tedaviyi güçleştirmektedir.

Dişin Kök Ucunda Kist Oluşmuşsa Bu Diş Çekilmeli midir?

Hayır, dişlerin kök uçlarında oluşan kistler eğer başlangıç aşamasındaysalar diş çekimine gerek kalmadan tedavileri yapılabilmektedir. 

Üst Çenedeki Azı Dişlerinden Biri Çekilmiş, Yeri İyileşmiyor ve Yenilen-İçilen Gıdalar Burundan Geliyorsa Ne Yapılmalıdır?

Üst çenedeki azı dişlerinin kökleri sinüs denilen boşluğa çok yakındır ve bu boşluğun içinde yer alıyor olabilirler. Çekim sonrasında sinüs ağız ortamına açılabilir. Bu hem koku yapabilir hem de iyileşmeyen bir yaraya sebep olabilir. Bu boşluğun kapatılması ve diş çekim yerinin iyileştirilmesi için derhal bir çene cerrahisi uzmanına başvurulması gerekir.

Ağız, Çene ve Yüz Bölgesine Herhangi Bir Darbe Geldiğinde Yapılması Gereken Nedir?

Eğer herhangi bir beyinsel hasar yoksa hasta ağız, çene ve yüz kemiklerinde kırık şüphesiyle bir çene cerrahisi uzmanına yönlendirilmelidir. Gerekli radyolojik tetkikleri yapılmalı ve eğer çenelerde de kırık varsa zaman geçirilmeden radyolojik tedavisine başlanmalıdır.

Ağız İçinde; Dilde, Yanakta, Dil Altında, Damakta Oluşan Her Şişlik veya Renk Değişikliği Tehlikeli Bir Hastalığa mı İşaret Eder?

Hayır, vücuttaki birçok rahatsızlığın başlangıç bulgularının ilk görüldüğü yerlerden biri ağız içidir. Dolayısıyla bu tip oluşumların takibi yapılmalı ve eğer ciddi bir rahatsızlık bulgusu varsa, gecikmeden tedavisine başlanmalıdır.


20 YAŞ DİŞ ÇEKİMİ

Yirmilik dişler umut verici bir isme sahip olsa da ne yazık ki buna uygun değiller. Çünkü onların akılla ilgisi yoktur. Daha ziyade, dişler, yetişkinlikte sürme eğiliminde oldukları için bu şekilde adlandırılmıştır. Normalde her insanda bu dişlerden dördü de vardır. Genellikle diş etlerinin altında fark edilmeden kalırlar. Ancak ağrıya neden oluyorsa veya komşu dişlere zarar veriyorsa çıkarılması mantıklıdır.

SSS

Yirmi Yaş Dişi Nedir?

Dişin merkezinden sayılan yirmilik diş, her diş sırasının sonundaki sekizinci diştir. Çoğu zaman yetişkinliğe, kadar çıkmaz. Genellikle herkeste bu dişlerden dördü vardır. Yirmi yaş dişlerinin genellikle çekilmesi gerekmez. 

Yirmilik Dişler Ne Zaman Çıkar?

Yirmi yaş dişleri genellikle diş yapısında çok az yer kaplar, çarpıktır ve bu nedenle normal şekilde büyüyemez. Genellikle çenede tamamen veya yarı gömülü kalırlar. 

Yirmi Yaş Dişin Çekilmesine Nasıl Karar Veririm?

Yirmilik dişler komşu dişlere baskı yaparlarsa onlara da zarar verebilirler. Bu basınç genellikle ağrıya ve iltihaplanmaya yol açar. Semptomlar devam ederse, komşu dişin kökü bile zarar görebilir. Özellikle alt çenede büyüyen yirmilik dişin üzerinde bir mukoz membran başlığı oluşur. Bu durumun oluşması halinde yiyecekler altında toplanarak şişmeye ve ardından iltihaplanmaya neden olabilir. Enflamasyon, daha büyük ağrıya neden olmadan önce uzun süre fark edilmeyebilir. İşlemi durdurmak için diş hekiminin diş ceplerini temizlemesi gerekir. Mukozal kapağın bir kesi veya elektrocerrahi ile açılması gerekebilir. İlk etapta herhangi bir iltihabi süreç gelişmemesi için problem varsa 20 yaş dişinin zamanında çekilmesi gerekir. Bu aynı zamanda ciddi derecede çürük yirmi yaş dişleri için de geçerlidir. Ağzın çok gerilerinde bulundukları için temizlenmesi genellikle zordur ve bakteriler daha sonra ağza girebilir.

Yirmi Yaş Dişi Hangi Durumlarda Çekilmelidir?
  • Çene çok küçükse ve olası bir komplikasyon durumu varsa

  • Yirmi yaş dişi çeneye veya sinirlere zarar veriyorsa

  • Çürükse

  • İltihaplanma riski varsa bu dişler çekilmelidir.

Hangi Doktorlar Yirmilik Diş Ameliyatı Yapar?

Yirmilik dişin osteotomisi (cerrahi olarak çıkarılması), cerrahi olarak deneyimli bir diş hekimi, bir ağız cerrahı veya bir çene cerrahı tarafından yapılabilir. Hastalar, doktorlarının prosedürü ne sıklıkla gerçekleştirdiğini sormaktan çekinmemelidir. Yirmilik diş ameliyatı sırasında herhangi bir komplikasyon olması durumunda, çok deneyimli bir doktor daha hızlı ve daha yetenekli bir şekilde tepki verebilir.

Yirmilik Dişlerin Çekilmesi Gerekir mi?

Yirmi yaş dişlerinin sorunlara neden olup olmayacağı ve ne zaman olacağı önceden kesin olarak asla söylenemez. Bununla birlikte, diş hekimi, şekillerine ve konumlarına bağlı olarak, daha sonraki şikayet riskinin artıp artmadığını değerlendirebilir.

Yirmilik Dişlerinizi Çektirmezseniz Ne Olur?

Yirmi yaş dişleri mutlaka komplikasyonlar ve rahatsızlıklarla ilişkili değildir. Kemikte kist oluşmadığı ve yirmi yaş dişlerinin komşu dişlere yeterli yeri olduğu sürece çekilmelerine gerek yoktur. Diş hekiminiz yirmilik diş ameliyatının gerekli olup olmadığına cevap verebilir.

Yirmilik Diş Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Yirmilik dişlerin çıkarılması genellikle 20 ila 60 dakika sürer.

Yirmilik Diş Ameliyatı Ne Zaman Gereklidir ve Hangi Anestezi Yöntemi Kullanılır?

Yirmi yaş dişlerini çıkarma prosedürünün ne kadar basit veya karmaşık olduğu, dişlerin düzgün bir şekilde büyümüş olmalarına veya hala çenede gizlenmiş olmalarına bağlıdır. Diş biraz veya tamamen kırılmışsa, diş hekimi genellikle onu hızlı ve kolay bir şekilde çekebilir. Bu, lokal anestezi etkisini gösterdiği ve hasta artık hiçbir şey hissetmediği anda gerçekleşir.

Yirmilik diş hala çenede saklıysa veya açılı olarak büyüyorsa, operasyon bir ağız veya çene cerrahı tarafından yapılmalıdır. Prosedür daha sonra biraz daha karmaşık hale gelir, çünkü dişin çıkarılabilmesi için önce mukoza zarının ve kemiğin çıkarılması gerekir. Tabi biraz daha uzun olan bu operasyon lokal anestezi altında gerçekleştirilir.

Yirmilik diş ameliyatı genel anestezi altında da yapılabilir. Çok karmaşık müdahalelerde veya endişeli hastalarda durum böyledir. Cerrah, hangi anesteziyi mantıklı bulduğunu hastayla önceden tartışacaktır.

Birkaç yirmilik diş çekilecekse, hastalar dört dişin hepsini birden mi yoksa arada birkaç hafta mı bırakacağını düşünmelidir. Daha sonra ilk ameliyatta bir taraftaki iki diş, bir sonraki ameliyatta diğer taraftaki iki diş çıkarılabilir.

Hangi prosedürün doğru olduğu -ameliyattan sonraki ağrı açısından da- sizi tedavi eden diş hekimi ile tartışılmalıdır.

Yirmilik Diş Ameliyatından Önce Kendimi Nasıl Hazırlayabilirim?

İyi bir hazırlık, yirmilik diş ameliyatından sonra hızlı iyileşme için en iyi temeldir. İşte en iyi ipuçları:

  • Soğuk Paketler: İlk iki gün şişmesi mümkün yanaklarınızı soğutabilmeniz için büyük soğuk paketler alın.

  • Öğünlerinizi planlayın: Ameliyattan önce bol bol yiyin çünkü günün geri kalanında fazla yemek yiyemezsiniz. Yemeğinizi ameliyat sonrası iyileşme dönemi için planlayın. Sadece çiğnemeniz gerekmeyen yiyecekleri yiyebileceğinizi unutmayın. Ayrıca sert, parçacıklı veya sıcak olmamalıdır. 

  • Uygun diş fırçası: Yirmi yaş dişlerini çekildikten sonra, diş etlerinde iltihaplanma, kanama veya tahrişe neden olmayan küçük bir diş fırçası öneriyoruz. Yaralardan en iyi şekilde küçük bir fırça ile kaçınılır.

  • Ağrı kesiciler: Yirmilik diş ameliyatından önce yeterli ilacınızın olduğundan emin olun. Çoğu hasta ağrı kesici, antibiyotik, burun spreyi ve gargaraya ihtiyaç duyar. 

  • Refakatçi: Ameliyattan sonra bir süre kanama devam edeceğinden, önceden eve kadar size eşlik edecek birini ayarlamalısınız. 

Yirmilik Diş Ameliyatı Süreci Nasıl İşler?

Çoğu yirmilik diş ameliyatı lokal anestezi altında yapılır, ancak nitröz oksit veya genel anestezi de mümkündür. Minimal invaziv operasyon genellikle 20 ila 60 dakika sürer. Hastanın isteğine bağlı olarak dört yirmi yaş dişinin tamamı birden çekilebilir veya birkaç hafta arayla yan yana çekim yapılabilir. Bu, yara iyileşirken bir tarafta neredeyse sınırsız çiğneme sağlar. 

Lokal anestezi uygulandıktan sonra yirmi yaş dişinin üzerini kaplayan diş eti kesilerek açılır ve kemikten ayrılır. Genellikle tek parça olarak çıkarılır. Yirmilik diş yer değiştirmişse veya alışılmadık bir şekle sahipse, katmanlara bölünür ve çıkarılır. Çıkarma işlemi tamamlandıktan sonra yaralar dikilir. 

Yirmilik Diş Ameliyatından Sonra Ağrı Hisseder miyim?

Yirmilik diş ameliyatından sonra şişlik ve ağrı hissetmeniz tamamen normaldir. Rahatlama sağlamak için ağrı kesici olarak ibuprofen veya parasetamol reçete edilir. Semptomların şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişir. Bununla birlikte, zonklayıcı ağrı, ağır kanama veya ateş nöbetleri yaşarsanız, istediğiniz zaman diş hekiminize başvurmalısınız. Diş hekiminize danışmadan aspirin veya başka bir alternatif ilaç almayınız, çünkü bu tür ilaçlar kanın pıhtılaşmasını etkileyebilir.

Yirmilik Diş Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenmeliyim? 

Sıcak içecekler, kahve ve alkol tüketmeyin. Aynı şekilde sert yiyecekler yemekten de kaçınmalısınız çünkü geride kalan kırıntılar iltihaplanma riskini artırır. Birkaç gün yumuşak yiyeceklerle beslenin ve bol su tüketin.

Yirmilik Diş Ameliyatından Sonra Süt Ürünleri Tüketmek Zararlı mıdır?

Yirmilik diş ameliyatından sonraki ilk 24 saat süt ürünleri tüketilmemesi önerilir.

Yirmilik Diş Ameliyatından Sonra Spor Yapabilir miyim?

Yirmi yaş dişleri çekildikten sonra yaklaşık bir hafta boyunca herhangi bir spor yapmamalısınız. Rekabetçi sporlar ve yarışmalar ancak dört ila altı hafta sonra yeniden başlatılmalıdır.

Yirmilik Diş Ameliyatından Sonra Ne Kadar Süre Sigaradan Uzak Durmalıyım?

En az 24 saat sigarayı kesinlikle tüketmemelisiniz. Sigara içmek yara iyileşmesini olumsuz etkiler.

Yirmilik Diş Ameliyatından Sonra Alkol Tüketebilir miyim?

Yirmilik diş ameliyatından hemen önce ve iki ila dört gün sonra alkolden kaçınılmalıdır. Kan damarlarını genişletir, kan akışını arttırır ve aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını azaltır. Dolayısıyla kanama riski artar.

Yirmilik Diş Ameliyatından Sonra Hangi Gargara Yapılır?

Gargara başlangıçta diş bakımına bir alternatiftir. Klorheksidin içeren bir gargara ağrıya yardımcı olabilir. Klorheksidin içeren gargaranın ilk uygulamasına alkol içerdiğinden dolayı operasyondan 48 saat sonra izin verilir.

Bu Süre Zarfında Hastalık İzni Alabilir miyim?

Yirmi yaş dişi operasyonu cerrahi bir işlemdir ve tüm organizma için streslidir. Bu nedenle operasyon günü için hastalık izni alacaksınız. Kural olarak, hastalar ertesi gün kontrol muayenesi için geri gitmelidir. İyileşme süreci için önemliyse diş hekimi hastalık iznini buna göre uzatacaktır.

Kanama Durumunda Ne Yapılmalı?

Yirmilik diş ameliyatından sonra kanama olabilir. Kanama azsa veya tükürüğünüz biraz kırmızımsıysa endişelenmenize gerek yok. Kanama ağırsa, gazlı bez veya temiz bir mendili sıkıca ısırmak en iyisidir. Basınç bir saatten fazla tutulabilir - yaranın hala kanayıp kanamadığı arada kontrol edilmelidir. İlgili bölge soğutulmalı ve baş dik tutulmalıdır. Kanama durmazsa, tedavi eden diş hekimine danışılmalıdır.

Yirmilik Yaş Diş Ameliyatı Sonrası İpuçları: İyileşmeyi Destekleyen Davranış

Ameliyattan sonra birkaç gün dinlenmek önemlidir, çünkü taze yarada bir kan pıhtısı oluşur, bu pıhtı iyileşirken yeni bağ dokusuna ve daha sonra yeni kemik kütlesine dönüşür. Spor ve ev işlerinden kaçınılmalıdır - herhangi bir efor kanamaya neden olabilir. İyileşme aşamasında, geceleri biraz daha yüksek yastıkla uyumanız da tavsiye edilir. Ayrıca, asla sigara içmemelisiniz çünkü nikotin, etkilenen doku üzerinde toksik bir etkiye sahiptir. Etkilenen bölgeleri de soğutmanız gerekir. Buz kullanmak yerine soğuk suya batırılmış nemli bir bez kullanın.

Yirmilik Diş Ameliyatından Sonra:
  • efordan kaçının

  • sıcak içecek, kahve ve alkol kullanmayın

  • yumuşak yiyecekler tüketin

  • sigara içmeyin

  • yüksek yastıkla uyuyun.

  • Nemli, serin bir bezle şişliklere pansuman yaparak soğutma sağlayabilirsiniz.

  • Yirmilik diş ameliyatından sonra hastalar diş hekimlerinden bir davranış kuralları alırlar. Önerilere uyulursa, iyi bir yara iyileşmesi beklenebilir.

Yirmilik Diş Ameliyatının Riskleri ve Komplikasyonları Nelerdir?

Yirmi yaş dişlerinin çıkarılması sorunsuz bir rutin işlem olarak kabul edilir. Bununla birlikte, her hasta olası nadir sonuçlar hakkında bilgilendirilmelidir.

Enfeksiyonlar

Diğer ameliyatlarda olduğu gibi, yirmi yaş dişleri çekildikten sonra yara enfeksiyonu riski vardır. Bu, lokal tedavi, gargara ve antibiyotik kullanımı ile hızlı bir şekilde tedavi edilebilir.

Maksiller sinüs

Mikroplar yüksekse veya kökler uzunsa maksiller sinüs açılabilir. Ardından sıkı bir dikiş atılır. Yara iyileşmesi genellikle sorunsuzdur.

Komşu dişler

Komşu dişlerin kökleri yirmi yaş dişi ile doğrudan temas halinde ise zarar görebilirler.

Duyusal bozukluklar

Dilin ve alt dudağın duyu sinirleri anatomik olarak alt yirmi yaş dişlerinin köklerine yakındır. Nadir durumlarda, operasyondan sonra dilde veya alt dudakta geçici his kaybı veya rahatsızlıklar olabilir. Bununla birlikte, duygusal sinirlerin kalıcı bozuklukları son derece nadirdir.

Çene kırığı

Nadir durumlarda, zayıflamış bir alt çene (osteoporoz, atrofi, geniş kemik çıkarılması) çene kırığına neden olabilir. Bunu önlemek için operasyondan sonraki ilk birkaç hafta egzersiz ve sert yiyeceklerden kaçınmalısınız.

Kök kalıntıları

Yirmilik dişin kökleri uzunsa, çıkarma sırasında kök uçları kırılabilir. Kök kalıntıları genellikle çıkarılır. Bu, anatomik durumdan (örn. sinire yakınlık) kaynaklanan riskler içeriyorsa, kök kalıntıları da orada bırakılabilir. Bunun yara iyileşmesi üzerinde hiçbir etkisi yoktur.

Kanama

Yirmilik diş ameliyatından sonra kanama olabilir. Kanama azsa veya tükürüğünüz biraz kırmızımsıysa endişelenmenize gerek yok. Kanama ağırsa, gazlı bez veya temiz bir mendili sıkıca ısırmak en iyisidir. Basınç bir saatten fazla tutulabilir - yaranın hala kanayıp kanamadığı arada kontrol edilmelidir. İlgili bölge soğutulmalı ve baş dik tutulmalıdır. Kanama durmazsa, tedavi eden diş hekimine danışılmalıdır.


GÖMÜK DİŞ OPERASYONLARI

Gömülü diş, diş etini açamayan diştir. Bebeklik döneminde dişler diş etlerinden geçmeye (çıkmaya) başlar. Bu, kalıcı dişler birincil (bebek) dişlerin yerini aldığında tekrar olur.

Bir diş dışarı çıkmıyorsa veya kısmen çıkıyorsa gömülü olarak kabul edilir. Bu en sık yirmi yaş dişlerinde (üçüncü azı dişleri) olur. En son çıkan dişlerdir. Genellikle 17 ile 21 yaşları arasında gelirler. Gömülü bir diş, çeşitli nedenlerle diş eti dokusuna veya kemiğe sıkışmış halde kalır ve dişlerin gömülü kalmasını etkileyen birçok faktör vardır. Dişler; genetik faktörler, komşu dişlerin yer değiştirerek dişin önünü kapatması, çene darlığından dolayı ağızda yer olmaması, sürme zamanı gelen dişlerin üzerinde yer alan süt dişlerinin tedavi edilmeyen çürüklerinden dolayı altlarında oluşan enfeksiyonun (iltihap) sürmeyi etkilemesi gibi sebeplerle gömülü kalabilir. Gömülü dişler hastanın estetiği ve fonksiyonunu etkileyecek bir bölgede ise mutlaka ortodontik açıdan değerlendirilmeli ve mümkünse ortodontik tedaviyle yerine getirilmelidir. 

SSS

Dişler Neden Gömülü Kalır?

Dişlerin gömülü kalma sebepleri  arasında genetik faktörler, komşu dişlerin yer değiştirerek dişin önünü kapatması, çene darlığından dolayı ağızda yer olmaması, sürme zamanı gelen dişlerin üzerinde yer alan süt dişlerinin tedavi edilmeyen çürüklerinden dolayı altlarında oluşan enfeksiyonun  (iltihap) sürmeyi etkilemesi  sayılabilir.

Hangi Dişler Daha Çok Gömülü Kalır?

Hangi dişlerin gömülü kalacağı kişiden kişiye değişmekle birlikte sıklıkla alt yirmi yaş dişi, üst yirmi yaş dişi ve 3. kesici dişler (kanin dişi, köpek dişleri) en çok gömülü kalan dişlerdir. Diğer dişlerin de gömük kaldığı vakalar mevcuttur.

Gömülü Süt Dişleri Nedir?

Bir süt dişi kendi kendine düşmediğinde diş etine gömülü olabilir ve çıkarılması için müdahale gerektirebilir. Nadirdir, ancak bazı durumlarda bu dişler inatla düşmeyi reddedebilir. Bunun yetişkin dişler üzerinde de bir etkisi vardır. Yetişkin dişin düzgün bir şekilde büyümek için yeri yoktur ve bu nedenle ya gömülü kalabilir ya da problemli bir açıda büyüyebilir.

Bir röntgen, süt dişlerinin yetişkin dişlerin yanlış büyümesine neden olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olur ve bazı durumlarda, yetişkin dişlere yer bırakmak için etkilenen süt dişleri erken çekilir. Bu noktada erken ortodontik müdahale son derece yararlıdır.

Süt Dişleri Gömülü Yetişkin Dişlerine Neden Olabilir mi?

Yetişkin dişleri, yanlış büyüme veya süt dişlerinin gecikmeli kaybı nedeniyle etkilenebilir. Bu, köpek dişlerinde yaygındır. İlk köpek dişlerinin gecikmeli veya erken kaybı, yetişkin köpek dişlerinin büyümesini durdurarak etkilenmelerine neden olabilir.

Gömülü Dişler Nasıl Bir Sorun Yaratır?

Kısmen dışarı çıkmış bir diş, etrafındaki yumuşak dokuda yiyecek, plak ve diğer kalıntıları tutabilir ve bu da diş etlerinde iltihaplanmaya ve hassasiyete ve hoş olmayan ağız kokusuna neden olabilir. Buna perikoronit denir. Tutulan kalıntılar, yirmi yaş dişinde veya komşu dişte çürümeye ve hatta kemik kaybına da yol açabilir.

Gömülü Dişler Ağız Sağlığım İçin Kötü mü?

Gömülü dişleri tedavi etmek önemlidir, çünkü onları kendi haline bırakmak diğer dişleriniz ve genel sağlığınız için ciddi sonuçlar doğurabilir.

Gömülü Diş Belirtileri Nelerdir?

Gömülü dişin hiçbir belirtisi olmayabilir. Kısmen gömülü bir dişin belirtileri şunları içerebilir:

  • Ağız kokusu

  • Ağzı açmada zorluk (bazen)

  • Diş etlerinde veya çene kemiğinde ağrı veya hassasiyet

  • Uzun süreli baş ağrısı veya çene ağrısı

  • Gömülü dişin etrafındaki diş etlerinin kızarıklığı ve şişmesi

  • Boyunda şişmiş lenf düğümleri (bazen)

  • Bölgede veya dişin yakınında ısırırken hoş olmayan tat

  • Bir dişin çıkmadığı görünür boşluk

Gömülü Bir Dişin Komplikasyonları Nelerdir?
  • Diş veya diş eti bölgesinde apse

  • Ağızda kronik rahatsızlık

  • Enfeksiyon

  • Dişlerin maloklüzyonu (kötü dizilimi)

  • Dişler ve diş etleri arasında sıkışmış plak

  • Komşu dişte periodontal hastalık

  • Gömülü diş çenede mandibular sinir adı verilen bir sinirin yakınındaysa sinir hasarı oluşabilir.

Gömülü Dişler Nasıl Tespit Edilir?

Diş hekiminiz, dişin çıkmadığı veya kısmen çıktığı bölgede şişmiş doku arar. Gömülü diş yakındaki dişlere baskı yapıyor olabilir. Bölgenin etrafındaki diş etleri kızarıklık, drenaj ve hassasiyet gibi enfeksiyon belirtileri gösterebilir. Gömülü yirmi yaş dişleri üzerinde diş etleri şişip sonra boşalıp sıkılaştıkça, dişin içeri girip tekrar aşağı indiğini hissedebilir. Diş röntgeni, ortaya çıkmamış bir veya daha fazla dişin varlığını doğrular.

Gömülü Dişlerin Çekim veya Ortodontik Tedavi İle Tedavi Edilmesi Önemlidir.

Bir ortodontisti ziyaret etmek, lisanslı bir profesyonelin dişlerinizi x-ışınları kullanarak diş eti çizgisinin altında ne olduğunu görmek, belirli dişlerin gömülü olup olmadığının belirlenmesi ve bunların tedavi edilmesi ve bir tedavi planı yapılması için incelemesine olanak tanır.

Gömülü Süt Dişlerinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gömülü süt dişlerinin tedavisi yetişkin dişlerinden farklıdır çünkü kayıp kaçınılmazdır: Gömülü diş manuel olarak çekilse de çekilmese de yetişkin dişlerin büyümesi için dişin eninde sonunda çıkması gerekir.

Bu nedenle diş çekimi, gömülü süt dişleri için yaygın bir tedavidir, ancak her zaman çözüm değildir. Çocuğunuzun diş hekimi ve ortodontisti, gömülü bir süt dişi üzerinde en iyi tedavi planını belirlemek için sizinle birlikte çalışacaktır.

Gömülü süt dişlerinin tedavisi söz konusu olduğunda, en önemli amaç her zaman daha sonra olası komplikasyonları en aza indirerek daha karmaşık ortodontik müdahalelere neden olmaktır. Bir ortodontist ile erken tedavi ve konsültasyon, daha sonra karmaşık, pahalı tedavi ihtiyacını azaltabilir.

Gömülü Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gömülü dişlerin tedavisi için çeşitli seçenekler vardır. Ortodontistiniz kapsamlı bir muayene yapacak ve doğru hareket tarzını önerecektir ve tedavi dişlerin bebek veya yetişkin dişleri olup olmadığı, müdahalenin düzgün bir şekilde büyümelerine yardımcı olup olmayacağı, etkilenen durumun niteliği veya ciddiyeti gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. 

Gömülü bir yirmilik diş herhangi bir sorun yaratmıyorsa tedaviye gerek olmayabilir. Gömülü diş öne doğru bir yerdeyse, dişi uygun konuma getirmeye yardımcı olmak için diş telleri önerilebilir. Gömülü diş rahatsızlığa neden olursa, reçetesiz satılan ağrı kesiciler yardımcı olabilir. Ilık tuzlu su (bir fincan veya 240 mililitre suya yarım çay kaşığı veya 3 gram tuz) veya reçetesiz satılan gargaralar diş etlerini yatıştırıcı olabilir. Gömülü yirmi yaş dişi için dişin çekilmesi olağan tedavi yöntemidir. Bu dişçi ofisinde yapılır. Çoğu zaman, bir ağız cerrahı tarafından yapılacaktır. Diş enfekte ise çekimden önce antibiyotik verilebilir. 

Her Gömülü Dişin Tedavi Edilmesi Gerekli midir?

Hayır. Gömülü kalan dişlerin tedavisi  için ilgili dişin oluşturabileceği sorun analiz edildikten sonra tedavi seçenekleri değerlendirilir. 

Ortodontik tedavi ile dişin yerine getirilme şansı yoksa; gömülü veya yarı gömük olan dişin kendisi veya önündeki dişin çürümesi ve tedavi edilmesinde sorun olabileceği durumlarda, özellikle yarı gömük dişlerde diş etinin altına giren gıdaların temizlenememesine bağlı diş eti enfeksiyonu (perikoronitis) geliştiğinde, dişlerin yer darlığı veya çıkmaya çalışırken yarattığı basınç ağrısı varlığında, ortodontik tedavi sırasında yer darlığı durumlarında, dişin sürdürülmesi mümkün veya gerekli değilse, protez yapılacak hastalarda mevcut gömük dişler protez alanında ise, gömülü dişlerin etrafında oluşan kistlerin varlığında hiç vakit kaybetmeden gömülü dişler alınır.  

Gömülü Dişler Sürdürülerek (hareket ettirilerek) Sağlıklı ve Kullanılır Hale Getirilebilir mi?

Gömülü kalmış olan dişler önce mutlaka  ortodontik açıdan değerlendirilmelidir. Bir çok gömülü diş, özellikle hastanın estetiği ve fonksiyonunu çok etkileyen kesici dişler, ortodontik tedavi ile sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmektedir. 

Gömülü Dişi Ağız Cerrahisi ile Çıkarmak Gerekli mi?

Gömülü dişin ciddiyetine veya yerleşimine ve diğer dişlerin pozisyonuna bağlı olarak, en etkili tedavi sadece gömülü dişin çekilmesi olabilir. Bu, diş çıkarma deneyimine sahip özel bir ağız cerrahı veya diş hekiminden ağız cerrahisi gerektirir. Çekimler genellikle ortodontik tedaviye başlamadan önce yapılır. 

Gömülü Dişlerin Tellerle Tedavisi Mümkün müdür?

Diş teli tedavisi ile gömülü dişler için birçok yararlı, etkili ve güvenli müdahale vardır. Gömülü bir dişi tedavi etmek için deneyimli bir ortodontist gözetiminde metal veya seramik braketler kullanılabilir.

Böyle bir tedavi yöntemi, diş etini açmak ve gömülü dişin küçük bir parçasını ortaya çıkarmak için basit bir ameliyatı içerir. Daha sonra dişe küçük bir zincirle diş teline bağlanan küçük bir halka yapıştırılır. Zincirin tutarlı gerilimi, dişi gömülü konumundan diğer dişlerle birlikte yerine yavaşça çeker. Diş aşağı indiğinde, onu uygun hizaya getirmek için geleneksel diş teli tedavisi kullanılabilir.

Gömülü Dişler Nasıl Çekilir?

Gömülü dişler; dişin konumuna, diğer dişlere etkilerine, kemik içerisindeki seviyelerine, dişin gelişimsel bir şekil bozukluğu olup olmadığına, etraf dokuda oluşturabileceği hasara göre lokal anestezi altında alınabileceği gibi sedasyon dediğimiz derinliği ve süresi anestezi uzmanının verdiği ilaçlarla ayarlanabilen uyku halinde de alınabilir. 

Gömülü dişlerin çekilmesi için en uygun zaman; herhangi bir belirti göstermediği yani akut enfeksiyon durumunun olmadığı, tercihen iyileşme kapasitesinin daha iyi olduğu genç yaşlardır. Şiddetli ağrı, şişlik gibi aktif iltihap belirtileri varsa aneljezik, antienflamatuar ilaçlarla bu iltihaplar baskılanarak, diş, çekime hazır hale getirilir. Erken önlem alabilmek için koruyucu muayene önemlidir.

Gömülü Dişler Alındıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gömülü dişler alındıktan sonra hasta tarafından uygulanacak bakım en az operasyon kadar önemlidir. 

Ağzınıza yerleştirilen tamponu 30 dk sonra çıkartmalı ve aksi söylenmediği sürece yerine hiçbirşey koyulmamalıdır. İşlemi takiben 2 saat süre ile bir şey yiyip içmemeli, sonrasında ise ılık, yumuşak ve parçacıksız şeyler yenmelidir. En az 12-24 saat süre ile sigara içilmemelidir ve yara yerini korumak adına ilk 24 saat diğer tarafla yemek yenmelidir. 

Cerrahi işlemden sonra şişlik olması normaldir. İlk 24 saat içinde buz torbası aracılığı ile dışarıdan operasyon bölgesine soğuk kompres uygulanmalıdır ve diş hekiminiz tarafından size önerilen ilaçlar zamanında, aksatmadan ve anlatılan şekliyle kullanılmalıdır. Dikişler operasyon gününü takiben 7. gününde aldırılmalıdır.  Kan sulandırıcı herhangi bir ilaç -aspirin dahil- kullanılmamalıdır. 

48 saat içinde sızıntı şeklinde kanama olması, ağzınızda kan kokusu ya da kan tadı hissedilmesi doğal olmakla birlikte şüphelenilen her durumda diş hekiminize başvurunuz.

Gömük Diş Operasyonu Sonrası Ağız Bakımı ve Beslenme Nasıl Olmalı?

Çekim sonrasındaki ilk gün tükürme, diş fırçalama, şiddetli çalkalama, pipet kullanma veya gargara yapılmamalıdır. İlk iki gün ılık, taneciksiz ve yumuşak besinler tüketilmelidir. Her besin tüketimi ve diş fırçalamanın ardından doktor tarafından önerilen antiseptik gargaralar kullanılmalıdır. Ağrı kesici ilaçlar ve eğer önerildiyse antibiyotik, düzenli olarak kullanılmalıdır. İyileşme sürecini bozacağından dolayı ilk 48 saat sigara içilmemelidir.


KİST OPERASYONLARI

Bir kistin sözlük tanımı, 'belirli bir zarı olan ve vücudun bir boşluğunda veya yapısında anormal şekilde gelişen kapalı bir kese'dir. Diş kistleri dişlerin kökünde ve çevresinde yavaş yavaş büyür.

Bunları genellikle kronların yakınındaki diş etlerinde, ölü dişlerin köklerinin uçlarında, çıkmamış azı dişlerinde ve sağlıklı olmayan dişlerde bulabilirsiniz. Hastaların diş kistleri olduğunun farkına varmaları aylar hatta yıllar alabilir, çünkü enfeksiyon kapana kadar büyümeleriyle ilişkili herhangi bir ağrı olmaz. Alınan radyografik görüntülerde bazen tesadüfen tespit edilir..

SSS

Diş Kisti ve Enfeksiyon Nedenleri Nelerdir?

Genellikle ölü veya ölmekte olan bir dişin köklerinin ucunda kistler oluşmaya başlar.

  • Bazıları diş-dişlerin uygun olmayan şekilde büyümesi ve ağızda kendilerini konumlandırması nedeniyle, bazıları ise bir dişin anormal şekilde gelişmesi nedeniyle oluşur.

  • Doğal olarak veya yanlış bir prosedürün sonucu olarak başarısız olan bir kök kanalı

  • Gömülü dişlerin kronlarının (ve köklerinin) etrafında kistler oluşabilir. Gömülü yirmi yaş dişleri kist oluşumunun yaygın nedenleridir.

  • travmadan veya enfeksiyondan etkilenen dişlerin köklerinde de kistlerin oluşması muhtemeldir.

Hangi Dişlerde Kist Oluşur?

Diş kistleri herhangi bir dişinizde oluşabilir ve genellikle birer birer oluşurlar, ancak bazı insanlar bunlara diğerlerinden daha duyarlıdır.

Bu, dişlerinin durumuna veya semptomlardan biri olarak diş kistlerini içeren mevcut bir sağlık sorunlarına sahip olmalarına bağlıdır.  Diş hekiminiz size özel kistinizin nedenini ayrıntılı olarak açıklayacaktır.

Diş Kistim Olduğunu Nasıl Anlarım?

Bir röntgende çene kemiği içinde gelişen küçük bir diş kisti görülebilir. Daha büyük kistler, ciddi bir yüz şişmesine neden olabilir. Dişleriniz kistten etkilenen bölgede de hızla yer değiştirmeye başlayabilir.

Kist teşhisinin doğrulanması lezyonun cerrahi olarak çıkarılması sırasında alınan bir doku örneğinden (biyopsi) yapılır. Kistlere benzeyebilecek, ancak çok farklı şekilde tedavi edilen başka tümörler de vardır. Periyodik diş röntgeni, diş kistlerinin ve diğer kemik anormalliklerinin tanımlanması için gereklidir.

Diş Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Başlangıçta belirgin diş kisti semptomları yoktur, bu nedenle çoğu hasta enfeksiyon kapana kadar varlığından habersizdir. Bununla birlikte, dikkat edilmesi gereken bazı ince belirtiler vardır:

  • hassas dişler

  • Dişlerin yer değiştirmesi – dişler arasında boşluklar görünebilir

  • Gevşek dişler

  • Belirli bir diş eti bölgesinin şişmesi

  • Sakız çiğnerken dişlerin belirli bir bölgesine bastığında rahatsızlık hissi

  • Kistin sinire basması nedeniyle yüzde hissizlik ve uyuşma

Diş Kisti ve Apse Arasındaki Fark Nedir?

Diş kistleri genellikle enfekte değildir, ancak enfekte olduklarında apse olurlar. Ağızda apse, diş kistinde veya yakınında meydana gelebilir. Genellikle diş çürümesinden kaynaklanan diş etindeki bakteriler nedeniyle oluşurlar. Küçük apseler genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir, ancak büyük apseler genellikle cerrahi ekstraksiyonla tedavi gerektirir. Bu durumda apikal rezeksiyon uygulanır.

Diş Kistleri Kendiliğinden Geçebilir mi?

Diş kistlerinin bir diş hekimi tarafından çıkarılması veya boşaltılması gerekir. Ne yazık ki, diş kistleri kendi kendine kaybolmazlar.

Diş Kistleri Antibiyotiklerle Tedavi Edilebilir mi?

Çok küçük bir diş kisti, genellikle antienflamatuar ve antibiyotik kullanımı ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Vücut daha sonra kisti doğal olarak emebilir ve hastayı diş kisti çıkarma prosedüründen kurtarabilir.

Diş Kisti Aldırma Prosedürü Ağrılı Bir İşlem midir?

Herhangi bir işleme başlamadan önce bölge diş hekimi tarafından lokal anestezi ile uyuşturulacağından diş kisti çıkarılması ağrılı değildir.

Diş Kistlerinin Ne Zaman Ameliyatla Alınması Gerekir?

Diş kistleri, çene kemiğinin derinliklerinde bulunduklarında ve basit bir diş çekimi ile ulaşılamadıklarında cerrahi olarak çıkarılırlar.

Diş Kisti Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Diş kisti ameliyatı sonrasında iyileşme süresi oldukça kısadır. Ameliyatın ilk gününde dikişlerinizi zorlamazsanız ilerleyen günlerde sıkıntı yaşamazsınız. Ağrı ve şişlik 2- 3 gün içerisinde geçer. 1. haftanın sonunda dikişler tamamen iyileşir ve 2. haftadan sonra iyileşme süreci tamamlanmış olur. Tüm bu süre içerisinde, ameliyat bölgesi fazla zorlamamalı ve diş hekiminin önerilerine uyulmalıdır.

Diş Kisti Ameliyatında Yaş Sınırı Var mıdır?

Diş kisti ameliyatı için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Burada önemli olan hastanın anesteziyi kaldırabilecek olmasıdır. 

Diş Kistlerinin Oluşmasını Nasıl Engelleyebilirim?

Canlı kalan dişlerin yanında nadiren kist gelişir. Bir dişteki sinirler ölürse (bir enfeksiyon veya travma sonucu), enfeksiyon kaynağı haline gelmemesi için profesyonelce tedavi edilmelidir. Bu başarılı olursa, kökün yanındaki dokular bir kist (veya apse) oluşturmak için uyarılmamalıdır. Bu nedenle düzenli diş hekimi ziyaretleri çok önemlidir.

Bazen diş hekiminiz gömülü bir dişiniz olabileceğinden endişe duyacaktır. 3D bilgisayarlı tomografi, diş pozisyonu ve sağlık durumunu kontrol etme olasılığı için bu gibi durumlarda önerilir. Bu, kistleri küçükken tespit etmeye yardımcı olabilir ve/veya potansiyel başlangıç ​​noktasını kaldırarak kist oluşumunu önleyebilir.

Diş Kisti Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?

Anestezi uygulamasından dolayı ameliyattan sonra yaklaşık 2 saat boyunca aç kalmak gerekmektedir. Yemek yemeye ve bir şeyler içmeye başladığınızda ise yumuşak ve ılık şeyler tüketmek gerekmektedir. Ameliyattan sonraki 24 saatlik zaman diliminde hafif kanamalar olabilir. Bu gayet normaldir, paniğe kapılmamalı ve doktorunuzun söylemediği herhangi bir uygulama yapmamalısınız. İlk gece kaçınılması gereken bir diğer uygulama ise diş fırçalamak ve gargara yapmaktır. Ameliyat yarası tamamen iyileşene kadar sigara ve alkol kullanılmamalıdır çünkü sigara ve alkol kullanımı yaralara ciddi ölçüde zarar verir. 

Diş Kisti Ameliyatı Sonrasında İstirahat Raporu Verilir mi?

Diş kisti ameliyatının iyileşme süreci hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Hastalar bir iki gün içinde kendilerini gayet iyi hissedeceklerdir. Alınan kistin boyutuna ve ciddiyetine göre istirahat raporunun süresi değişebilmektedir. Küçük kistleri alınan kişiler yaklaşık 1-2 gün sonra işlerine dönebilirken; büyük kistlerin alındığı kişiler 1- 2 haftalık bir dinlenme sürecine ihtiyaç duyabilirler.

Diş Kisti Ameliyatı Sonrası Dikişler Ne Zaman Alınır?

Hekim absorbe olmayan dikiş türlerinden kullanmışsa, dikişlerin 7-8 gün arasında alınması gerekir.

Diş Kisti Ameliyatı Sonrası Doktor Kontrolüne Ne Zaman Gitmeliyim?

Diş kisti ameliyatı sonrası iyileşme uzun zaman almamaktadır. Bu yüzden 1. haftanın sonunda kontrole gitmek yeterlidir. Eğer yolunda gitmeyen bir şeyler olduğu hissediliyorsa kontrol için çağrılmış olmayı beklemeden diş hekiminize danışabilirsiniz.

Diş Kisti Ameliyatı Sonrası Ameliyat Bölgesi  Kaç Günde İyileşilir?

Diş kistinin boyutu büyüdükçe operasyon da güçleşmektedir. Aynı şekilde kistin yerleştiği bölgenin daha derinlerde olması da yapılacak kesi boyutunu artırmaktadır. Eğer basit bir kist operasyonu yapılmışsa ikinci günden itibaren iyileşme gerçekleşir, normale dönmesi ise birinci haftadan sonra gerçekleşir. Eğer kist yapısı büyükse iyileşme üç beş gün kadar sürebilir. Normal hayata dönüş ise onuncu günden sonra olur.

Ameliyat Olduktan Sonra Diş Kistleri Tekrar Oluşur mu?

Diş kistinin daha en başta oluşmasına sebep olan faktörler ortadan kaldırılmazsa, diş kisti alınsa dahi aynı ya da farklı bölgede diş kistinin tekrarlama ihtimali bulunur. Tekrarlama olarak adlandırılan şey esasında yeni bir kist oluşumudur. Oldukça tehlikeli olan bu durumun önüne geçmek için ağız hijyenine azami özen gösterilmelidir.

Diş Kisti Ameliyatı Sonrası Ödem Oluşur mu, Oluşursa Nasıl Geçer?

Diş kisti ameliyatlarından sonra kistin yerleştiği bölge tamamen temizlenir. Duruma göre burada ciddi bir boşluk oluşur. Operasyon sırasındaki doku travmasından dolayı bu bölgede ödem oluşması söz konusu olabilmektedir. Operasyondan sonra verilen ilaçlar doğru dozda ve şekilde kullanılırsa şişlik kendiliğinden geçer. Tamamen ortadan kalkması bir haftayı bulabilir.

Diş Kisti Ameliyatını Erteleyebilir veya İptal Edebilir miyim?

Hastanın ameliyata az zaman kala, kan sulandırıcı ilaç kullanması, grip olması gibi durumlar mecburi olarak ameliyatın ertelenmesine sebep olabilmektedir. Eğer hasta ameliyat olmaktan vazgeçtiyse ya da ameliyatın tarihini değiştirmek istiyorsa diş hekimiyle konuşup ameliyat tarihini değiştirebilir.

Diş Kisti Ameliyatı Sonrası Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Ameliyattan çıkan hasta, ilk 24 saat içerisinde diş fırçalama, ağız çalkalama, tükürme ve çiğneme gibi uygulamalardan uzak durmalıdır. Ameliyattan sonraki 36. saatten itibaren doktorun vermiş olduğu gargara kullanılmaya başlanabilir. Hastalar, ikinci günde dişlerini fırçalayabilir ancak diş fırçası ameliyat bölgesine değdirilmemelidir. Bu durum dikişler tamamen iyileşene kadar sürdürülmelidir.

Kistlerin Kanserle Bir Bağlantısı Var mıdır?

Kistler kanser değildir. Tekrarlayabilen tipleri olması nedeni ile patolojik değerlendirme mutlaka yapılmalıdır. Ancak kanser oluşumuyla hiçbir bağlantıları yoktur.

Çene Kisti Belirtileri Nelerdir?
  • Ağrı, çene kemiğinde bulunduğu bölgede şişlik

  • Ağız içine veya ağız dışına uç veren akıntı hali

  • İlgili bölgede kistin siniri sıkıştırmasına bağlı olarak hissizlik

  • Kistin bulunduğu bölgedeki dişlerin sallanması

  • Bölgede yanma şikayetleri

  • Dişlerde çürük ve kök ucu iltihapları

Çene Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene altında kist oluşması durumunda tedavi iki şekilde yapılır. Kist tamamen çıkarılır veya kistin üstü açılarak önce küçülmesi sağlanır, küçüldüğünde tamamen çıkarılır. Tedavinin şeklini hastanın yaşı, kistin lokalizasyonu, büyüklüğü ve cinsi belirler. 

Muayene esnasında diş hekiminiz işlemin nasıl yapılacağına karar verir. Kiste sebep olan dişlerin kanal tedavisi gerçekleştirilir. Kistin olduğu bölge uyuşturulduktan sonra (Eğer büyük boyutlu bir kist söz konusuysa genel anestezi kullanılır) kiste ulaşımın en kolay olduğu yerden diş eti kaldırılır ve mümkün olan en az miktarda kemik kaldırılarak uygulama yapılır. Kist operasyonlarından sonra temizlenen boşluğun üzeri dikişlerle tamamen kapatılır. Ardından dikişler alınarak kemik iyileşmeye bırakılır. 

Çene Kisti İçin Yapılan Operasyon Ağrılı Bir İşlem midir?

Kist operasyonunun diş çekimi, implant gibi işlemlerden herhangi bir farkı yoktur. Etkili ve yeterli bir anesteziyle ağrısız bir şekilde yapılır. Sonrasında aynı diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi doktorunuz tarafından önerilen antibiyotik, ağrı kesici ilaçlar ve antiseptik gargaralar kullanılır. Sık yapılan kontrollerle rahat bir iyileşme süreci geçirilir.

Çene Kisti Alındıktan Sonra Tekrar Oluşur mu?

Çene kistleri genel olarak tedavi edildiğinde tekrar oluşmayan, tamamen iyileşen oluşumlardır. Ancak çenenizin farklı bölgelerinde ve diş köklerinizde yeni kistler meydana gelebilir. Bu nedenle düzenli doktor kontrollerine gitmeniz erken teşhis açısından oldukça önemlidir.

Çene Kisti  Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?

Çene kisti ameliyatı sonrasında kistin çıkarıldığı bölgeye dışarıdan travma gelmemesine dikkat edilmesi gerekir. Yara yerinin bakımı ve temizliği, dikişlerin iyileşme döneminde açılmaması çok önemlidir. Kemik iyileşmesinin kontrolü ve kistlerin tekrar oluşup oluşmadığının değerlendirilmesi için hastanın düzenli kontrollere katılması gerekir.

Çene Kisti Alınmadan Bırakılsa Olmaz mı?

Odontojenik kistler genellikle iyi huylu yavaş büyüyen oluşumlardır ancak zamanında müdahale edilmediği takdirde çok büyük boyutlara ulaşıp sinüs, burun boşluğu, sinir gibi normal anatomik boşluklara zarar verebilir veya kötü huylu tümörlere dönüşüm görülebilir.

Çene Kisti Kansere Yol Açar mı?

Çene kisti belirtileri görüldüğünde kişilerde genelde çene kisti kanser yapar gibi bir algı ve telaş oluşur. Çene kisti ameliyatı kolay bir işlem olduğu için endişeye yer bırakmamalıdır.

Çene Kemiği Kistleri İçin Tedavi Almazsam Ne Gibi Sorunlar Doğurur?

Çene kistleri tedavi edilmediği takdirde kistin sinir sıkışmasına bağlı olarak hissizlik ve yanma hissi oluşturduğu görülür.

Tedavi edilmeyen veya fark edilmeyen kistler zamanla yavaşça büyüyerek çene kemiğini zayıflatır. Çene kemiği gelen en ufak bir travmayla dahi kırılabilecek hale gelebilir. Gömülü dişler nedeniyle oluşan çene kistleri, sağlam komşu dişleri de etkileyebilir ve diş kaybına sebep olabilir. Çene kisti tedavisi yapılmazsa kistler çene kemiği içindeki sinirlere baskı yapıp bulundukları bölgede hissizliğe neden olabilir. Bu nedenle çene ve diş köklerinde ağrı hissedenlerin en kısa sürede hekimlerine başvurmaları gerekir.