Diş Protezleri

DİŞ PROTEZLERİ


Yeni Bir Gülümsemeye Giden Yolunuz

Ağzınızda birden fazla eksik dişiniz varsa, günlük hayatınızı devam ettirmenin ne kadar zor olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Gülümsemek, çiğnemek ve konuşmak, bunları güvenle yapmak neredeyse imkansız hale gelebilir. Özel Rana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, eksik dişlerinizi tamamlamak ve sizin daha sağlıklı, daha hoş bir gülümsemeye sahip olmanız için birkaç farklı seçenek sunar. 

Protezler, kaybedilen dişleri yerine koymak için popüler bir yöntemdir ve hem küçük diş kayıplarını hem de tam diş kaybını uygun maliyetli bir şekilde ele alabilir. Bu, özellikle diş implantları için uygun bir aday olmayan belirli ağız koşulları ve sağlık sorunları olan hastalar için geçerlidir. Özel Rana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, profesyonel bir ortamda kaybedilen dişleri yeniden yapmak ve gülümsemelerin görünümünü tamamlamak için kişiye özel protezler sağlar. Bir veya daha fazla dişiniz eksikse, diş hekimlerimizden biriyle protez planlamanızı tavsiye ederiz. Sizin için en iyi protez seçeneğini belirlemenize yardımcı olacağız.

Protez Nedir? 

Kaybolan dişlerin ve dokuların, çiğneme fonksiyonlarını, konuşmaya katkılarını ve estetiğini geri kazandırırken mevcut dokuların da sağlığının korunmasına yardımcı olmak üzere yapılan apareylerdir.

Diş protezi seçmenin püf noktaları:

Maliyet

Diş protezinin tipi toplam tedavi bütçesini belirler. Sabit veya hareketli diş protezi seçimini doğrudan etkileyen faktörlerden biri fiyatıdır. Bu, tedavi cerrahi veya uzman bir profesyonelin müdahalesi gibi bir tür karmaşık müdahale gerektirdiğinde daha yüksek olabilir.

Hastanın ilk durumu

Hasta için hangi tedavi yönteminin uygun olduğunu ancak ağız sağlığınızın durumunu analiz ettikten sonra söylemek mümkündür. Değiştirilecek diş sayısı, eksik veya hasarlı dişlerin spesifik konumu ve diş eti ve çene kemiğinin başlangıçtaki boşluğu dikkate alınarak tedavi, rahatlık ve hızlı iyileşmeyi ön planda tutacak şekilde uygulanacaktır.

Beklenen sonuçlar

Hasta hangi sonuçları bekliyor? Genç bir insanda estetik, dikkate alınması gereken çok önemli bir faktördür. Öte yandan temel amaç çiğnemede işlevselliktir. Bu sebeple birincil tedavi sırası bu işlevselliği sağlamak olacaktır. 

Diş protezlerinin bakımı

Her diş protezinin bakımı farklıdır. Çıkarılabilir protezlerin ağızdan çıkarılıp uygun bir macun ya da alternatif bir temizleyici ile yıkanarak temizlenmesi daha kolay iken, sabit protezlerin bakımı farklı ürünlerle daha kapsamlı temizlik gerektirir. Sabit protezlerin bakımı, orijinal dişlerin ağız hijyeni için önerilen ürünlere nazaran daha kapsamlı bir temizlik gerektirir.

Protez Diş Nasıl Yapılır?

Diş protezleri takılmadan önce dişe komşu olan dişlerin hazırlığının yapılması gerekir. Varsa çürükleri temizlenir ve sabit protez uygulamasına hazır hale getirilir. Restorasyon yapılacak dişler üzerinde ölçü alınır ve laboratuvar modeli çıkarılır. Protez diş yapılır ve ağız içine uygulanır.

Protez Yapılmadan Önce Ağızda Cerrahi Bir Hazırlık Gerekli midir?

Her hastada olmasa da bazı hastalarda protez öncesi cerrahi bir müdahale yapmak gerekli olabilir. Özellikle uzun zaman önce dişlerini kaybetmiş veya ileri yaştaki hastalarda, ağızda protezin oturacağı kemik alan olmayabilir. Kimi zaman da eski protez ağızda vuruklara ya da birtakım doku düzensizliklerine sebep olabilir. Dolayısıyla bunlar düzeltilmeden sağlıklı bir ölçü alıp, uygun bir protez yapmak mümkün olmayacaktır.

Tam protezler veya kısmi protezlerle, her bir hastanın ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş bir yedek diş seti sağlayabiliriz. Kişiye özel protezlerle hasta eskisinden çok daha kolay yemek yiyip konuşabilecektir. Ayrıca protezlerin işlevini düzgün yapmasına yardımcı olmak için sürekli bakım sağlayabiliriz.

Kişiselleştirilebilir, doğal görünümlü bir diş değiştirme seçeneğiyle ilgileniyorsanız, bugün protezler ve kısmi protezler hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizi arayın.

 

HAREKETLİ DİŞ PROTEZLERİ

Hareketli diş protezleri, kullanılması gerekmediğinde hasta tarafından çıkarılabilen diş restorasyonlarıdır. Bu protez türü en yaygın çıkarılabilir diş protezidir ve çoğu hastanın eksik dişlerini değiştirmek için sıklıkla tercih edilir. Bunun nedeni, diş teknolojisindeki tüm gelişmelere rağmen, çıkarılabilir diş protezlerinin invaziv olmaması ve herhangi bir cerrahi kesi gerektirmemesi veya ağrılı iyileşme sürecinin olmamasıdır. Hareketli diş protezleri ağız boşluğundaki çevre dokular tarafından desteklenir ve kullanılmadığında hasta tarafından rahatlıkla çıkarılıp takılabilir ve gerektiğinde değiştirilebilir.

Özel Rana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğindeki diş hekimleri, eksik dişlerini değiştirmek için herhangi bir özel diş ameliyatı geçirmek istemeyen, ancak bu özel restorasyondan kesinlikle fayda görecek olan hastalara bu protezleri kullanmasını önermektedir. Çıkarılabilir diş protezleri çiğneme yeteneklerini iyileştirebilir, diş kaybıyla birlikte kaybolan kas dokusunun korunmasına yardımcı olabilir, hastanın konuşma ve kelimeleri daha iyi telaffuz etme yeteneğini geri kazandırabilir veya iyileştirebilir ve hepsinden önemlisi normalde olduğu gibi hastanın özsaygısında bir artış sağlayabilir.

SSS

Hareketli Diş Protezi Nedir?

Gerektiğinde çıkarılabilen ve değiştirilebilen doğal dişlerin yerine geçer. Daha ucuzdurlar, ancak bazı hastalar için rahatsız edici olabilirler.

Hareketli Protez Kullanmak İçin Aday mıyım?

Yeterli kemik yoksa veya bir patoloji varsa, sabit protez takmak mümkün değildir, bu nedenle en iyi seçenek alternatif bir yönteme başvurmaktır.

Hareketli diş protezleri tam veya kısmi olabilir ve klasik hareketli formda yapılabilir. Yarı sabit protez olarak bilinen implantlara takma diş ise hastanın ağız ve çene yapısı uygunsa takılabilir. İkincisi, gerektiğinde çıkarma imkanı ile daha fazla destek ve rahatlık sağlamak için bir destek ile çene kemiğine bağlanır.

Hareketli Diş Protezi Ne İçin Takılır?

Hareketli diş protezi sadece kişinin estetik kaygılarını gidermek amaçlı yapılmaz. Ağız ve diş yapısının olması gerektiği gibi sıralanması için de uygulanır. Her hastaya özel olarak tasarlanır ve hekim kontrolünde gerçekleştirilir.

Hareketli Diş Protezlerinin Avantajları Nelerdir?
  • Estetik ve daha güçlü tutuculuğa sahiptir.

  • Yiyecek birikimlerinde çürük ve diğer problemler oluşmaz.

  • Kaybedilen dişlerin yeniden ağızdaki yerini almalarını sağlar.

  • Dişler ağız yapısına ve doğal diş formatına uygun olarak tasarlanabilir.

  • Gülüş sorunları ve estetik görünüm kaygısı ortadan kaldırılır.

  • Diş uzunlukları diğer dişlere göre düzenlenebilir.

Hareketli Diş Protezlerinin Dezavantajları Nelerdir?

Hareketli protezlere alışmak ilk zamanlarda zor olabilir. Ancak zamanla kişi protezleri kabullenecek ve kolay kullanacaktır. İlk takıldığında yemek yeme, konuşma, protezi ağızda tutma ve çiğneme fonksiyonlarında problem görülebilir. Hareketli protezler zamanla aşınıp kırılabilirler. Çene uyumunu sağlayamayan diş protezlerinin değiştirilmesi gerekebilir. 

Çıkarılabilir Diş Protezleri Takarken ne Gibi Sonuçlar Beklemeliyim?

Çıkarılabilir diş protezlerine alışmanız biraz zaman alabilir. İlk başta, yeni protezler rahatsız edici ve hatta zaman zaman garip hissettirebilir. Aşırı tükürük salgılanması, yemek yemede veya konuşmada zorluk ve takma dişin çok kalın olduğu ve dilin ağız içinde hareket etmek için yeterli alanı olmadığı hissi yaşayabilirsiniz. Ancak bu rahatsız edici hislerin tümü dişlere alıştıkça kaybolur.

Hareketli Protezlerin Yapımı Ne Kadar Zaman Alır?

Eğer porselen kaplama yapılması gerekmiyor ise 5-6 seans sürer ama diş hekimi gerekli görürse seans sayılarını arttırabilir. Protez takıldıktan sonra ağıza uyumlanması birkaç seans daha sürebilir. Hareketli protezlere dört dörtlük alışmanız ve ağzınızda rahatça kullanılabilir hale gelmesi yaklaşık 1 ay gibi bir süre alır.

Hareketli Protez Yapılacağı Zaman Dişlerin Uyuşturulması Gerekir mi?

Porselen kaplama yapılmayacak ise iğne yapılmasına (uyuşturma işlemi) gerek yoktur.

Protezler Takıldıktan Ne Kadar Sonra Kontrole Gidilmeli?

Normal koşullarda protezlerin takılmasından sonraki kontrollerin “altı ayda bir” yapılması tavsiye edilir. Bu kontrollerde hekim protezleri ve ağız dokularını muayene eder, olası patolojik değişiklikler varsa bunları inceler ve bir değişiklik varsa uygun gördüğü işlemleri yapar.

Bollaşan ve Kırılan Protezlerin Tamiri Mümkün müdür?

Protezde diş aşınması veya kullanım ile ilgili sorunlar yoksa özel besleme materyalleri ile protez tekrar damaklara uyumlanabilir. Protez kırılması veya diş düşmesi gibi sorunlar da tamir edilebilmektedir. Tamir edilen protez genellikle 1-2 gün içinde teslim edilir.

Hareketli Protezlere Alışmak Zor mudur?

Hareketli protezlere alışmak öncelikle hasta psikolojisi ve zamanla ilgilidir. Zaman geçtikçe proteze alışmak daha da kolaylaşır. Hasta genellikle bir ay sonunda protezleri kabullenir ve protez ile yaşam kolaylaşır.

Hareketli Protezler Geceleri Çıkarılmalı mı?

Protezlere hızla alışabilmek için ilk zamanlar, protezin yemek sonrası temizlenip hemen takılması ve geceleri çıkarılmaması önerilir. Ancak daha sonra protezin oturduğu yumuşak dokuların dinlenebilmesi için gün içinde size uygun zamanlarda veya geceleri protezleri çıkarmanız gerekir.

Protezler İlk Takıldığında Yemek Yemekte Sorun Yaşanır mı?

Yeni protezlerle yemek yemeğe alışmak kişiden kişiye değişmekle beraber, alışmak için bazen 1 ay gibi bir süre gerekebilir. Bu süreci hızlı atlatmak için yemekleri yavaş yavaş çiğnemek, çift taraflı çiğneme yapmak, ufak lokmalar almak ve protezin ilk uygulandığı günlerde kaslar yeniden güçlenene kadar makarna, sebze yemekleri, pilav gibi yumuşak yiyecekler tercih etmek sizi rahatlatacaktır. 

Hareketli Protez Takıldığında Konuşmamda Değişme Olur mu?

Protezler ilk takıldığında, -dişler, dil, dudak ve yanak protezin varlığına alışana kadar- bazı seslerin çıkarılmasında sorunlar olabilir. Bu durumda yüksek sesle ve ayna karşısında sürekli kitap okuma ya da konuşma egzersizleri yapmalısınız. Zamanla konuşma problemi tamamen ortadan kalkacaktır.

Hareketli Protezlere Yapıştırıcı Kullanılabilir mi?

Protez yapıştırıcılarını kullanmadan önce mutlaka diş hekiminize danışmanız gerekir. Uzun süreli protez yapıştırıcılarının kullanımı istenen bir durum değildir. Fakat kısa süreli kullanımı bazı hastalarda önerilebilir.

Hareketli Protezlerin Alternatifi Var mıdır?

Klasik hareketli protezlerin en çağdaş alternatifi implant destekli protezlerdir. Bu durum özellikle alt-total protezler için söz konusudur. İmplant işlemi ile protezlerin gerek tutuculuğu gerekse stabilitesi artar. Maliyet açısından daha yüksek olan bu protezlerin uygulanabilmesi için lokal ve sistemik tüm koşulların uygun olması gerekir.

Protezlerin İdeal Ömrü Ne Kadardır? 

Hareketli bir protezin ömrü, protezin yapım aşamasında kullanılan malzemeye, kullanımda gösterilen hassasiyete göre değişir. Hareketli bir protezin ortalama ömrü 5 yıldır. Zamanla aşınma ve kırılmalar ile işlev kayıpları gerçekleşeceği için yenilenmeleri gerekir. Ayrıca ağız içi dokularına zarar vermemesi için yıllık kontrollerle protezlerin durumunun gözlemlenmesi gerekir.

Hareketli Protezlerin Bakımı Nasıl Yapılır?

Hareketli protezler macun kullanmadan, ayrı bir diş fırçası (yumuşak) ve özel temizleyici ile temizlenmelidir. Ağız dışında kaldığı sürede temiz içme suyu içerisinde bırakılmalıdır. Bekleme suyunun içerisine herhangi bir kimyasal eklenmemeli ve sıcak su kullanılmamalıdır. Ayrıca haftada bir defa temizleme tabletleri kullanılmalıdır.

SABİT PROTEZLER

Sabit protez prosedürü, bilim ve sanatın birleşerek eksik veya aşırı madde kaybına uğramış dişlerin, diş dokusuna ve rengine benzer malzemeler kullanılarak yerine konması işlemidir. Kişiye doğal diş görünümünü ve işlevselliğini kazandırır ve son yıllarda en çok tercih edilen protezlerdendir. 

Ağızda hiç diş olmaması veya dişsiz bölgenin bir ucunun boşta kalıyor olması hallerinde sabit protez uygulanamaz. Sabit protez uygulanabilmesi için; dişsiz bölgenin iki ucunda proteze tutuculuk sağlaması adına en az iki adet sağlam ve uzun köklü diş olmalıdır. Bu uygulamaya köprü adı verilir. Bununla birlikte tek bir diş üzerine uygulanabilen sabit protezlerde mevcuttur. Tamamen sağlıklı bir yöntem olan sabit diş protezleri, dişlerin rengine ve dokusuna uygundur.

SSS

Sabit Protez Nedir?

Sabit protez, aşırı madde kaybı olan veya diş eksikliği olan dişlerin çevredeki dişlerin rengine ve dokusuna benzer materyaller kullanılarak yeniden oluşturulması işlemidir. Kaplama olarak da bilinen bu işlem için dişinizin yapısına göre çeşitli malzeme seçenekleri mevcuttur. Metal, metal destekli porselen kuronlar, güçlendirilmiş porselen veya zirkonyum bazlı tam porselen kuronlar, metal kuronlar gibi farklı malzeme alternatifleri bulunmaktadır.

Sabit Protez Çeşitleri Nelerdir?

Hasta tarafından takıp çıkarılamayan sabit protezler, kişinin kaybettiği diş sayısına ve bölgesine, kullanılan malzemeye göre değişebilmektedir. Sabit protez çeşitleri:

Köprüler: Bir ya da birden fazla diş kayıplarında oluşan boşlukları doldurmak için komşu dayanak dişlerden destek alınarak eksik dişlerin kapatılması işlemidir.

Tek Kronlar: Birkaç veya tüm diş eksikliklerinde, hasarlı dişleri eski haline getirmek için uygulanan kaplamalardır. Zayıf dişlerin kırılmasını önlemek, şekil bozukluklarını düzeltmek, estetik kaygıları ortadan kaldırmak için de yapılmaktadır. Çene kemiği üzerinde yapılan cerrahi müdahalelerdir. 

Metal Destekli Porselen Kronlar:  Metal bir alt yapı üzerine yerleştirilmiş estetik porselenlerle yapılan protezlerdir. 

Full Porselen Kuronlar:  Doğal dişlere benzer bir görünüm elde etmek için estetiğin önemli olduğu ön dişlerde metal içermeyen full porselen kuronlar kullanılabilir. 

Metal Kronlar:  Altın, krom, kobalt gibi tamamen metalden yapılan kronlardır. Full porselen kronların aksine metal kronların kullanım alanları sınırlıdır ve estetik açıdan sorun yaratmayacak arka bölgedeki dişlerde ve full porselen kron kullanılamayacak alanlarda kullanıma uygundur.

Sabit Diş Protezi İçin Uygun Aday mıyım?

Kısmi diş eksiklikleriniz varsa ya da tüm dişlerinizi kaybettiğiniz bir vaka yaşadıysanız, diş pozisyon bozukluğunuz varsa ve diş diziliminiz aralıklıysa, dişleriniz zamanla fiziksel ve kimyasal olarak aşınmışsa ve çoklu restorasyon gerekiyorsa ya da yeni bir gülüş tasarımı düşünüyorsanız sabit protez kullanabilirsiniz.

Sabit Protezlerin Yapımı Kaç Seans Sürer?

Sabit protez diş yapımı, dişlerde kullanılacak malzemeye ve kaplama yapılıp yapılmaması durumuna göre 3–4 seans sürebilir. Protez takıldıktan sonra ağız yapısına uygun olup olmadığı gözlemlenmelidir. Hasta ortalama 2–3 hafta sonra yeni dişlerini kullanmaya başlayabilir.

Sabit Diş Protezi Nasıl Takılır?

Sabit diş protez çeşitleri takılmadan önce dişe komşu olan dişlerin hazırlığının yapılması gerekir. Varsa çürükleri temizlenir ve sabit protez uygulamasına hazır hale getirilir. Restorasyon yapılacak dişler üzerinde ölçü alınır ve laboratuvar modeli çıkarılır. Renk tespiti yapılarak doğal dişe en yakın görüntü elde edilir.

Laboratuvarda hazırlanan porselenlerin komşu dişlerle ve dokularla ilişkisi kontrol edilir. Hasta onayının ardından cila yapılmak üzere laboratuvara gönderilir. Son kez ağız içi denemesi yapılan protezin herhangi bir sıkıntı yaratmaması durumunda diş üzerine sabitlenmesi gerçekleştirilir, yapıştırıcılar sertleştikten sonra artıklar temizlenir.

Sabit Protezlerin Ömrü Ne Kadardır?

Sabit protezler de hareketli protezler gibi zamanla değiştirilmesi gereken protezlerdir. Protezlerin bakımının yapılmaması ve ağız sağlığına özen gösterilmemesi durumlarında protezlerde kırılma ve köklerde çürüme gibi durumlarla karşılaşılabilir. Erken teşhiste görülen sorunlar anında giderilerek protezler korunabilir.

Sabit Protezlerin Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Sabit diş protezi için bakım yapılırken normal diş bakımı uygulamaları gerçekleştirilir. Günde en az 2 kere dişlerin fırçalanması ve ağız hijyeninin bakım ürünleriyle sağlanması gerekir. Eğer ağzınızda köprü varsa kaplama malzemesinde çürüme görülmeyecek ancak dişeti problemleri ortaya çıkacaktır. Bu nedenle dişlerin daha sık fırçalanması gerekecektir.

Sabit Diş Protezlerinin Avantajları Nelerdir?
  • Kaybedilen dişlerin yeniden ağızdaki yerini almaları sağlanacaktır.

  • Dişler ağız yapısına ve doğal diş formatına uygun olarak tasarlanmaktadır.

  • Gülüş sorunları ve estetik görünüm kaygısı ortadan kaldırılır.

  • Diş uzunlukları diğer dişlere göre düzenlenebilir.

  • Sağlam ve renkleri bozulmayan kuron malzemesinden üretilirler.

  • Dişlerinizin doğal yapısını bozmadan istediğiniz estetik özelliklerde üretilirler.

  • Kullanılan yüzeyler pürüzsüzdür bu nedenle lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.

  • Sabit diş protezleri tam porselen olduklarında kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.

  • Aşınma ile germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci çok yüksektir.

  • Sabit diş protezi sadece kişinin estetik kaygılarını gidermek amaçlı yapılmamakta, ayrıca ağız ve diş yapısının olması gerektiği gibi sıralanması için de uygulanmaktadır. Her hastaya özel olarak tasarlanan hekim kontrolünde gerçekleştirilmektedir.

Sabit Diş Protezlerinin Dezavantajları Nelerdir?

Genellikle diş sıkma ve gıcırdatma hastalarında kullanılmaması gereken sabit diş protezleri, doğal dişlerin kaybedildiği yerlerde kemik kaybına neden olabilir. Ayrıca potansiyel diş eti rahatsızlıklarını arttırabilir.

Sabit diş protezi, köprü kullanıldığında bakteri oluşumuna ve ağız hijyeninin korunamamasına neden olabilir. Köprü altındaki dişlerde ve köklerinde çürük oluşumuna sebep verebileceği için uygulama sırasında bilgilendirme yapılmalıdır. Ayrıca sabit protezlerin de kırılması ve renk değiştirmesi durumunda tekrar yapılması gerekebilir.

İMPLANT ÜSTÜ PROTEZ

İmplant destekli protezler, implant üzerine yerleştirilen ve implantlar tarafından desteklenen sabit veya hareketli protezlerdir ve ister tek diş eksikliği olsun ister tam diş eksikliği, implant üstü protezler en iyi tedavi seçeneğidir. 

İmplant üstü hareketli protezler ise ağzında hiç dişi kalmayan hastalara uygulanır ve implant üstü hareketli protezler, çeneye takılan yapay kökün üzerine yerleştirilen yapılardan oluşur. İmplant üstü sabit protezleri ise, tek kuron ya da tüm protez şeklinde uygulanan geçici kaplamalardır. İmplant üstü protez diş kullanımı gerekli görülen durumlarda, hekim hastanın ağız ve diş sağlığına göre en iyi protez tasarımını yapar ve uygular.

SSS

İmplant Üstü Protez Hangi Durumlarda Uygulanır?
  • Hiç dişi bulunmayan kişilerde

  • Yeterli kemik yapısına sahip olan kişilerde

  • Kısmi diş eksiklikleri olan kişilerde

  • Zamanla fiziksel ve kimyasal olarak aşınmış dişlerde

  • Üst yapı gerektiren implantlarda

  • Çoklu restorasyon gerekliliği ve gülüş tasarımında uygulanabilir.

İmplant Üstü Protez Çeşitleri Nelerdir?

İmplant üstü protez çeşitleri; hastanın yaşına, mevcut diş sayısına, kemik oranına göre farklı alternatiflerde olabilir. Genel olarak hareketli ve sabit olarak ikiye ayrılır. 

İmplant Üstü Sabit Protez Nedir?

İmplant üstü sabit protezde ek kronlar, çeneye yerleştirilen vida ve protezler şeklinde uygulanır ve bir ya da birden fazla dişe porselen kuronlar halinde yerleştirilir. İmplant üstü sabit protezler, tek kuron ya da tüm protez şeklinde uygulanırken ilk uygulama geçici kaplamalardan oluşur. İmplant üstü protezler yapım aşamaları ve kullanımı sırasında protezin kırılması ya da protezin yerinden çıkması gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. İmplant üstü sabit protezler yerleştirildikten sonra dişlere geçici baskı yapması da söz konusu olacaktır.

İmplant Üstü Hareketli Protez Nedir?

İmplant üstü hareketli protezler ağzında hiç dişi kalmayan hastalara uygulanır. İmplant üstü hareketli protezler, çeneye takılan yapay kökün üzerine yerleştirilen yapılardan oluşur. Yapay kökün üzerine yerleştirilen yapılar, porselen ya da zirkonyumdan yapılabilmektedir. İmplant destekli protez tasarımı mini implantlar veya standart implantlar şeklinde implant üstü bağlantılı protezler de olabilmektedir. Üst bağlantılı protezler de implant üstü hareketli protezler arasındadır. İmplant üstü protez diş kullanımı gerekli görülen durumlarda, hekim hastanın ağız ve diş sağlığına göre en iyi protez tasarımını yapar ve uygular.

İmplant Üstü Diş Protezi Nasıl Takılır?

Hareketli ya da sabit protez yapılıp yapılmamasına ilk muayenede karar verilir. Diş eksiklerinin olduğu bölgenin kemik yapısına göre hekim tarafından belirlenen implant üstü protezler yapılırken ölçü maddeleri ile dişlerin ölçüsü alınır ve bu ölçü üzerinden şablonlar hazırlanır. Burada amaç hastanın kaybolan dişlerinin estetik görüntülerinin ve işlevlerinin kazandırılmasıdır. İmplant üstü protez şablonları, yapay dişlerin geleceği konum göz önünde bulundurulacak şekilde hazırlanır. Hastanın ağzında yapılan provalarda herhangi bir sorun görülmediğinde kalıcı protezler yapılır ve yerleştirilir.

Düzenli kontrollerle implant üstü protezlerin hastada herhangi bir şikayete neden olup olmadığı gözlemlenir. İmplant üstü hareketli protezler için kullanım önerileri verilir.

İmplant Üstü Protezlerin Yapımı Kaç Seans Sürer?

İmplant üstü protez diş yapımı, dişlerde kullanılacak malzemeye ve kaplama yapılıp yapılmaması durumuna göre 3 – 6 seans sürebilir. Protez takıldıktan sonra ağıza uyumlanması için birkaç seans daha gerekli olacaktır.

İmplant Destekli Hareketli Protezlerin Bakımı Nasıl Yapılır?
  • İmplant destekli hareketli protezler günde en az iki kez çıkarılarak temizlenmelidir ve gece çıkartılmalıdır.

  • İmplant çevresi ve ataşmanlar da dikkatlice fırçalanarak temizlenmelidir.

  • Protezlerin içinde bulunan lastikler zamanla gevşeyebilir. Bu lastikler basit bir işlemle değiştirildiğinde tutuculuk tekrar ilk günkü haline döner.

  • İmplant yapıldıktan sonraki ilk bir yıl içerisinde, her 3-6 ayda bir diş hekiminizi temizlik ve kontroller için ziyaret etmelisiniz.

İmplant Destekli Köprünün Bakımı Nasıl Yapılır?
  • Sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kere dişlerinizi fırçalamalısınız.

  • Protez ve dişeti arasında kalan alanı arayüz fırçaları, özel ipler ve diş fırçası ile düzenli olarak diş hekiminizin önerdiği şekilde temizlemelisiniz. 

  • İlk yıl içinde her 3-6 ayda bir diş taşı temizliği ve kontrol için diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

İmplant Destekli Sabit Protezlerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

İmplant üstü sabit protezler için diş fırçası ve diş macunu kullanılarak bakım yapılabilir. Doğal dişlerde olduğu gibi ağız hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Protezlerin ara yüzeyleri superfloss tip diş ipi ve arayüz fırçası kullanılarak temizlenmelidir. Yıllık rutin diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.

Protezlere Alışmak Ne Kadar Zaman Alır? 

İmplant üstü protezler takıldığında dilinizin, ağız kaslarınızın implant üstü proteze adapte olabilmeleri için birkaç günlük bir süre gerekebilir. Protezinizi kullanmaya başladıktan sonra oluşan ağrılar bittiğinde dişlerinizi doğal diş gibi kullanabilirsiniz.

Protezlerin İdeal Ömrü Ne Kadardır?

İmplant üstü protezin ömrü, protezin yapım aşamasında kullanılan malzemeye, kullanımda gösterilen hassasiyete göre değişecektir. İmplant üstü protezler kemik yapınıza bağlı olarak ömür boyu da kullanılabilir. Herhangi bir diş kökü iltihabı ya da hastalığı kullanım süresini etkileyebilir.

İmplant Üstü Protezlerin Avantajları Nelerdir?
  • Protezler bölgedeki kemik dokusunun erimesini engeller.

  • Komşu dişler üzerinde herhangi bir aşındırma yapmaz.

  • Hiç dişi olmayan hastaları yepyeni dişlere kavuştururlar.

  • Diş yapısının olması gerektiği gibi sıralanmasını da sağlar.

  • Gülüş sorunları ve estetik görünüm kaygısını ortadan kaldırılır.

  • Diş uzunlukları istenildiği şekilde düzenlenebilir.

  • Sağlam ve renkleri bozulmayan kuron malzemesinden üretilirler.

  • Ağız ve diş yapısının sağlıklı olmasını, kişinin estetik kaygılar yaşamamasını sağlayan implant üstü protez çeşitleri, her hastaya özel olarak tasarlanır ve hekim kontrolünde gerçekleştirilir.