Estetik Diş Hekimliği

DİŞ BEYAZLATMA


Göz Kamaştırıcı Parlak Bir Gülümseme Anahtarınız

Diş beyazlatma, bir gülümsemeyi geliştirmek için hızlı, invaziv olmayan ve uygun maliyetli bir yol sunan en popüler kozmetik diş hekimliği tedavilerinden biridir. Kötü ağız hijyeni, fiziksel travma ve yaşlanma dişlerinizi zamanla matlaştırabilir, rengini değiştirebilir ve bu da gülümsemenizden memnun kalmamanıza neden olabilir. Hem erkekler hem de kadınlar tarafından evrensel olarak değer verilen beyazlatma tedavileri her bütçeye ve zaman sınırına uygun olarak mevcuttur.

Profesyonel diş beyazlatma çözümünü tercih eden hemen hemen herkes, gülümsemesinin parlaklığında ve beyazlığında önemli düzeyde iyileşme görür. Ancak renk bozulmasına kalıcı bir çözüm değildir ve uzun süreli bir etki için bakım gerektirir. 

İster hızlı sonuç veren bir ofis prosedürü ister kendi evinizin rahatlığında lekeler ve renk bozulmalarıyla savaşmanıza izin verecek bir kit aracılığıyla olsun, parlayan dişlerinizle gülümsemeniz size ekstra değer katacak.

SSS

Diş Beyazlatma Prosedürü Neleri İçerir?

Profesyonel beyazlatma, diş beyazlatmanın en yaygın yöntemidir. Diş hekimi önce diş etlerinizi korumak için koruyucu jel bariyer sürecektir. Daha sonra beyazlatıcı ürünü, özel taşıyıcı aletlerle dişlerinize uygulayacaktır. Diş beyazlatma muhakkak diş hekiminin kontrolü altında yapılması gereken bir işlemdir. Herkes için uygun olmayabilir.

Ev Tipi Beyazlatma Nedir?

Ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel beyazlatma plaklarının hazırlanmasıyla yapılır. Bu plağın içine uygulamak üzere beyazlatma jelleri hastaya verilir. Jel sürülen plağı 4-6 saat takmak suretiyle (genelde uykudan önce takılır) 10-15 gün süreyle uygulanması halinde istenilen sonuç elde edilir.

Ofis Tipi (Lazerle) Beyazlatma Nedir?

Ofis tipi beyazlatma klinikte uygulanır. Kısa sürede sonuca ulaşmak isteyen hastaların tercih ettiği yöntemdir. Bu işlem sırasında diş etlerini korumak için jel bariyer uygulanır ve dişlerinizin üzerine beyazlatıcı ürün sürülür. Daha sonra kimyasalı aktive etmek için dişlere bir ışık veya lazer uygulanır. Işık, beyazlatıcı ürünün reaksiyonunu hızlandırır ve renk değişimi daha hızlı sağlanır. Ortalama 1 saat sürer. 

Kombine Diş Beyazlatma Nedir?

Ev ve ofis tipinin birlikte uygulandığı bu yöntem, en çok tercih edilen yöntemdir. Klinikte başlanan  tedavi 2-3 gün ev tipi beyazlatma ile desteklenmektedir.

Diş Beyazlatmanın Faydaları Nelerdir?

Diş hekiminizden beyazlatma tedavisi aldığınızda:

  • Basit, iğnesiz bir işlemle kendinizi çok daha genç gösterebilirsiniz.

  • Genel olarak, çekici bir gülümsemeyle gelen özgüven artışının keyfini çıkarabilirsiniz.

  • Beyazlatma sizi daha sık gülümsemeye teşvik eder ve tek başına gülümseme eylemi genel ruh halinizi iyileştirebilir ve size hayata olumlu bir bakış açısı kazandırabilir.

Kimler Diş Beyazlatma İşlemi Yaptırabilir?

İşleme engel teşkil edecek herhangi bir diş ve diş eti hastalığı olmayan herkese diş beyazlatma tedavisi uygulanabilir ancak beyazlatma öncesi diş hekimi muayenesinden geçilmesi gerekir. Ağzında ilerlemiş çürükleri ve diş eti hastalığı olanlara ise hekimleri tarafından uygulanacak olan tedavilerin bitiminden sonra beyazlatma işlemi yapılmalıdır. 

Hangi Durumlarda Diş Beyazlatma İşlemi Önerilmez?
  • 15 yaş öncesi gençlerde

  • Ciddi diş hassasiyeti olan bireylerde

  • Diş eti çekilmeleri sonucu kök yüzeylerinin açığa çıktığı durumlarda

  • Çürük kavitelerinin bulunduğu dişlerde

  • Yüksek transparan  karakterde mine yapısına sahip olan dişlerde

  • Ciddi çapraşıklıkların olduğu dizimlerde önerilmez.

Neden Dişlerimin Beyazlatılmasına İhtiyacım Var?

Dişlerinizi beyazlatmanın birkaç nedeni olabilir. Herkes farklıdır;  saç ve ten rengimizin değiştiği gibi dişlerimiz de değişir. Çok az insan parlak beyaz dişlere sahiptir ve yaşlandıkça dişlerimiz de daha fazla renk alabilir.

Dişleriniz ayrıca çay, kahve, kırmızı şarap ve kuş üzümü gibi yiyecek ve içeceklerle renk değiştirebilir. Sigara içmek de dişleri renklendirir. Ayrıca kullanılan bazı antibiyotikler, gargaralar veya dişte bulunan çatlaklar renklenmeye sebep olabilir.

Dişlerim Ne Kadar Beyaz Kalacak?

Beyazlatmanın etkilerinin üç yıla kadar sürdüğü düşünülmektedir. Ancak bu kişiden kişiye farklılık gösterir. Sigara içerseniz veya dişlerinizi renklendirecek ürünler tüketirseniz, etkisi daha kısa sürebilir. Tedaviye başlamadan önce mutlaka diş hekiminize görüşlerini sorun.

Diş Beyazlatmanın Yan Etkileri Nelerdir?

Bazı kişiler tedavi sırasında veya sonrasında dişlerinin soğuğa duyarlı hale geldiğini söyleyebilir. Diş etlerinde rahatsızlık, boğaz ağrısı veya diş eti çizgisinde beyaz lekeler olabilir. Bu semptomlar genellikle geçicidir ve tedavinin bitiminden birkaç gün sonra kaybolmalıdır. Bu yan etkilerden herhangi biri devam ederse diş hekiminize gitmelisiniz.

Beyazlatıcı Diş Macunları Dişlerimi Gerçekten Beyazlatır mı?

Piyasada birkaç beyazlatıcı diş macunu vardır. Dişlerinizin doğal rengini etkilemeseler de lekelenmeleri gidermede etkili olabilirler. Bu nedenle, dişlerinizin genel görünümünü iyileştirebilirler. Beyazlatıcı diş macunları, dişleriniz profesyonel olarak beyazlatıldıktan sonra da etkinin sürmesine yardımcı olabilir.

Kanal Tedavisi Yapılmış Tek Diş Beyazlatılabilir Mi?

Evet. Kanal tedavisi yapılan dişlerde renk değişikliği görülebilir. Böyle bir durumda dolgunun bir kısmı kaldırılır ve beyazlatma ajanı dişin içine uygulanır. Diş istenilen beyazlığa erişene kadar işlem birkaç seans tekrarlanabilir.

Diş beyazlatma İşleminin İşe Yaramadığı Durumlar Var mıdır?

Diş beyazlatma sadece mevcut diş renginizi açabilir. Sadece doğal dişlere uygulanır. Yapılan protez ve dolgular üzerinde beyazlatma etkisi yoktur.

Beyazlatıldıktan Sonra Dişlerime Nasıl Bakabilirim?

Dişlerinizi renklendirebilecek yiyecek ve içecek miktarını azaltarak dişlerinizin beyaz kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Unutmayın, sigarayı bırakmak renklenme ve lekelenmeyi önlemeye yardımcı olabilir.

Dişlerinize iyi bakmanız için:
  • Dişlerinizi en son gece ve gün içinde en az bir kez florürlü diş macunu ile fırçalayın.

  • Şekerli yiyecek ve içeceklerinizin sıklığını azaltın.

  • Diş hekiminizi, onun tavsiye ettiği sıklıkta düzenli olarak ziyaret edin.

Diş Beyazlatma Maliyeti Ne Kadardır?

Ücretler uygulamadan uygulamaya değişiklik gösterecektir. Lazer veya güçlü beyazlatma, profesyonel beyazlatmadan daha pahalı olacaktır. 


RECONTOURİNG

Gülümsemenizde aynada gözünüze çarpan küçük bir kusur varsa, diş şekillendirme sizin için çözüm olabilir. Küçük bir kırığı olan veya pürüzlü  dişlerin hepsi küçük sorunlar olsa da, mükemmel bir gülümsemeye sahip olmanın önünde dururlar. Yeniden şekillendirme, riske girmek istemeyen hastalarda uygulanan kozmetik tedavilerden biridir. Hızlı ve ağrısız bir işlemdir ve sonuçları hemen görülebilir.

Dişin yeniden şekillendirilmesi veya şeklinin değiştirilmesi, bir dişin uzunluğunu, şeklini veya yüzeyini değiştirmek için az miktarda diş minesinin çıkarıldığı bir prosedürdür. 


SSS

Recontouring Ne Zaman Düşünülür?

Yeniden şekillendirme, en konservatif kozmetik tedavidir. Sonuçları hemen görülebilen hızlı ve ağrısız bir işlemdir. İşlem genellikle gülüşün görünümünde "daha fazla uyum veya denge yaratarak" görünümü iyileştirmek için yapılır.

Recontouring, aşağıdakiler gibi küçük kusurları düzeltmek için etkili bir yöntemdir:

  • Küçük kırıklar

  • Diş minesindeki oyukları veya çukurları yumuşatmak

  • Dişlerin uzunluğunun ayarlanması

  • "Sivri" dişlerin düzeltilmesi

  • Dişlerin yeniden şekillendirilmesi, zararlı plak veya tartarın birikebileceği dişler arasındaki çatlakları veya üst üste binmeleri kaldırarak genel diş sağlığını da iyileştirebilir.

Recontouring Uygulaması Neleri İçerir?

İlk muayene

Yeniden şekillendirme için uygun bir aday olup olmadığınızı belirlemek için diş hekiminiz önce dişlerinizin röntgenini çeker. Dişin mine tabakası çok inceyse veya pulpa diş yüzeyine çok yakınsa, yeniden şekillendirme mümkün olmayabilir. Başka bir tedavi planı uygulanır.

Prosedür

Yeniden şekillendirme dişin pulpasını etkilemediği için genellikle anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Randevunuzda diş hekiminiz az miktarda diş minesini aşındırmak için bir zımpara diski veya ince bir elmas frez kullanacaktır. Şekillendirildikten sonra diş hekiminiz dişinizi veya dişlerinizi parlatarak işlemi tamamlayacaktır.

Recontouring Uygulamasının Maliyeti Nedir?

Diş şekillendirme, gülümsemenizde büyük fark yaratabilecek hızlı, ağrısız ve ucuz bir işlemdir. Nispeten ucuz ve müdahale gerektirmediği için, gülümsemenizi her zaman istediğiniz, hayallerinizdeki gülümsemeyle değiştirmeye başlamak için iyi bir yöntemdir.


PORSELEN KÖPRÜLER

Birkaç dişin eksikliği durumunda estetik ve fonksiyonun geri kazandırılması için yapılan bir tedavidir. Köprüler birçok çeşit materyal kullanılarak yapılabilir. Diş hekiminiz, eksik dişin (veya dişlerin) konumuna, işlevine, estetik kaygılara ve maliyetine bağlı olarak sizin için en iyi tedavi planını oluşturur.

Porselen veya seramik köprüler, doğal dişlerinizin rengine tam olarak eşleştirilebilir. Dişlerinizin görünümünü, şeklini ve hizasını iyileştirmenin yanı sıra, hasarlı dişleri güçlendirmek için de köprüler kullanılabilir. 

SSS

Porselen Köprüler Kimler İçin Uygundur?
  • Bir veya daha fazla eksik diş

  • Eksik dişler nedeniyle çene veya diş hizalama sorunları

  • İyi ağız hijyeni uygulamaları

Porselen Köprüler Ne İşe Yarar?

Köprüler diş eti hastalığı riskinizi azaltabilir, bazı ısırma sorunlarını düzeltmeye yardımcı olabilir ve hatta konuşmanızı iyileştirebilir. İyi bir ağız bakımıyla on yıl veya daha uzun süre dayanabilir.

Diş Köprülerinin Faydaları Nelerdir?
  • Sağlıklı ve özgüvenli gülümsemenizi geri kazanın

  • Düzgün çiğneme ve konuşma yeteneğinizi yeniden kazanın

  • Yüzünüzün şeklini koruyun

  • Eksik dişleri tamamlayarak ısırmanızdaki kuvvetleri düzgün bir şekilde dağıtın

  • Kalan dişlerin yerinden kaymasını önleyin

Diş Köprülerinin Maliyeti Ne Kadardır?

Diş köprülerinin maliyeti, eksik diş sayısına ve seçilen materyale göre değişkenlik gösterir.

Diş Köprülerinin Ömrü Ne Kadardır?

Diş köprülerinin ömrü 5 ila 15 yıl ve hatta daha uzun sürebilir. İyi ağız hijyeni ve düzenli profilaksi ile sabit bir köprünün ömrünün 10 yıldan fazla olması beklenir.

Diş Köprüsü İle Yemek Yemek Zor Olur mu?

Yeni köprüye alışma sürecinden sonra eksik dişlerin tamamlanması  yemek yemeyi kolaylaştırır. 

Diş Köprüsü Konuşma Şeklimi Değiştirecek mi?

Ön bölgelerdeki dişler eksik olduğunda net konuşmak zor olabilir. Ön dişlerle uygun ilişki içinde bir köprü, düzgün konuşmanıza yardımcı olacaktır.

Köprülerime Nasıl Bakarım?

Köprünün başarısı (seçilen tipe bağlı olarak) çevredeki dişlerin sunduğu sağlam temele bağlı olduğundan, kalan dişlerinizi sağlıklı ve güçlü tutmanız önemlidir. Günde iki kez fırçalamak ve günlük olarak diş ipi kullanmak, diş kaybına neden olabilecek diş çürümelerini ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Diş hekiminiz dişlerinizi nasıl düzgün bir şekilde fırçalayacağınızı ve diş ipi kullanacağınızı size gösterecektir.

Porselen Kaplamalar Hangi Amaçlarla Kullanılır?
  • Küçük diş eksikliklerinin tamamlanması ve kusurlarının onarımı

  • Çarpık veya örtüşen dişleri düzeltilmesi

  • Lekeli veya rengi bozulmuş dolguların gizlenmesi

  • Dişlerin kalıcı olarak beyazlatılıp parlatılması

  • Dişler arasındaki boşlukların kapatılması

Porselen Kaplamalar Hangi Durumlarda Uygulanır?
  • Diş beyazlatma ile geri dönüşü olmayan renklenme durumlarında,

  • Kötü yapı ve şekle sahip dişlerin varlığında,

  • Diastemaların (diş açıklığı) kapatılmasında,

  • Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda,

  • Rengi ve yapısı bozulan eski dolguların değiştirilmesinde,

  • Çarpık dişlerin düzeltilmesinde (alternatif bir kozmetik tedavi olarak tercih edilebilir).

  • Dolgu ile restore edilemeyecek kadar aşırı derecede harabiyete uğramış dişlerin tedavisinde

Porselen Kaplama Süreci Nasıldır?

Porselen kaplamalar için hazırlanırken ilk adım diş hekiminiz ile bir tedavi planı belirlemektir. Diş hekiminiz kaplama ile ilgili hedeflerinizi tartışacak ve bir tedavi planı oluşturmaya başlayacaktır. Ardından ağzınızı muayene edecek ve kalıcı kaplamalarınız için dişlerinizi hazırlamaya başlayacaktır.

Bunu yapmak için dişlerinizden minenin küçük bir kısmını aşındıracaktır. Yapılacak kaplama sayısına bağlı olarak, kaç diş hazırlaması gerektiğini belirleyecektir. Minenin bir kısmının aşındırılması, kaplamanın dişinize düz bir şekilde oturmasını ve yapıştırma maddesinin ikisine düzgün şekilde yapışmasını sağlayacaktır.

Size estetik bir görünüm kazandırmak için geçici kaplamaları yerleştirmeden önce ağzınızın ölçüsünü alacak ve daha sonra kalıcı kaplamalarınızın oluşturulacağı diş laboratuvarına gönderilecektir. Renk, boyut ve şekil, oluşturmadan önce sizinle tartışılacaktır. Laboratuvar işlemleri sürerken hekiminiz size geçici bir kaplama yapacak,sizi dişsiz bırakmayacaktır.

Laboratuvarda işlem bitip kaplamalarınız tamamlandıktan sonra geçici kaplamaların çıkarılması ve kalıcı kaplamaların yerleştirilmesi için yeni bir randevu oluşturulacak. Görünümden memnun kaldığınızda, son bir cila yapılacak ve sonra yepyeni, tamamen dönüştürülmüş bir gülümsemeye sahip olacaksınız.

Porselen Kaplamaların Faydaları Nelerdir?

Porselen kaplamalar, uzun süreli, çarpıcı sonuçlar sunar.

  • Porselen kaplamalar, ışığı ancak yüzeyden geçtikten sonra yansıtarak size tamamen doğal görünen bir gülümseme verir ve diş minenizin özelliklerini taklit ettikleri için doğal dişlerinizden neredeyse ayırt edilemez.

  • Porselen kaplamalar neredeyse hiç leke tutmaz. Kırmızı şarap, kahve ve koyu çaylar diş lekelenmesinin sık görülen üç nedenidir, ancak porselen kaplamalarda artık bu maddelerin gülümsemeniz üzerindeki etkisi konusunda endişelenmenize gerek yok.

Porselen Kaplamalar İçin İyi Bir Aday Kimdir?

Ağız sağlığı iyi olan kişiler porselen kaplama için uygun adaylardır. Porselen kaplama yaptırmadan önce diş çürüğü, diş eti hastalığı veya eksik diş ile ilgili herhangi bir sorunun ele alınması önemlidir. Bunun nedeni, yerleştirildikten sonra kalıcı olmaları ve potansiyel olarak diş kaybı veya enfeksiyonla sonuçlanabilecek bir problem gelişirse kaplamalarınızın ömrünü kısaltabilmesidir.

Porselen kaplamalar, gülümsemenizi önemli ölçüde geliştirmenin, özgüveninizi artırmanın ve genel görünümünüzü iyileştirmenin basit ve etkili bir yoludur.


PORSELEN KRONLAR

Kronların hasarlı bir dişi güçlendirmesi, işlevini yeniden kazandırması, görünümünü, pozisyonunu ve yapısını iyileştirmesi amaçlanmıştır. Diş kronları diğer dişlerinizin görünüşünü taklit eder ve sararmadan, rengine uyum sağlar.

SSS

Diş Kaplaması Ne işe Yarar?
  • Zayıf dişler için kalkandır, kırılmaya karşı korur.

  • Kırık bir dişi eski haline getirir veya değiştirir.

  • Rengi bozulmuş bir dişi kaplayarak daha estetik bir gülümseme elde edilir.

Kronların Değiştirilmesi Gerekir mi?

Diş kronları oldukça dayanıklı olmasına rağmen, bir süre sonra değiştirilmeleri gerekebilir. Bir kronu değiştirmenin en yaygın nedeni, kronun yapıldığı dişte meydana gelen problemlerdir. Kronlar sararmasa da normal dişleriniz gibi kesinlikle fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Yenilenme gereksinimini en aza indirmek için yapmanız gereken mevcut kaplama dişinize gerekli özeni ve bakımı göstermektir.

Diş Kronlarının Yapımı sırasında Ağrı olur mu?

Ağrıyı en aza indirmek için modern anestezikler kullanılır. İşlem bittikten sonra, diş etleriniz biraz hassas olabilir - bunu hafifletmek için ılık tuzlu su ile gargara yapmanız önerilir.

Kronların Bakımını Nasıl Yapmalıyım?

Kronlar sararmasa da normal dişleriniz gibi kesinlikle fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır..

Diş Kronları Dayanıklı mıdır?

Güzel yapılmış bir kaplamanın ömrü sizin yaptığınız bakıma bağlıdır. Hekiminiz, kaplamalarınıza nasıl bakacağınız, nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında size detaylı bilgi verecektir. 

Aşırı Harap Olmuş Dişleri Kurtarmak Mümkün mü?

Porselen kaplama yapılmadan önce post-core adı verilen tedavi seçeneği ile aşırı harap olmuş dişlerin kök kanalından destek alınarak dişiniz güçlendirilebilir. Bu işlem, kullanılan postun çeşidine göre bazen tek seansta bazen birkaç seansta tamamlanır.

Tek Dişe Kaplama Yapılabilir mi?

Aşırı harap olmuş veya estetik olarak kabul edilemez durumda olan dişin tek başına çeşitli materyallerle kaplanarak tedavisi yapılabilir.

Dişler Kaplanırken Farklı Malzeme Alternatifleri Var mıdır?

Dişler kaplanırken metal, metal destekli porselen, tam porselen (güçlendirilmiş porselen, zirkonyum alt yapılı porselen) gibi farklı malzeme alternatifleri vardır.

Metal Destekli Porselen Kaplama Nedir?

Estetik ve hijyenik olan porselen yapı ve onu taşıyan metal altyapıdan ibarettir.

Zirkonyum Destekli Kaplamalarla Metal Destekli Kaplamanın Farkı nedir?

Her iki malzeme için kesilmesi gereken diş miktarı hemen hemen aynıdır. Metal destekli kronların alt yapısı metalden olur ve direnci zirkonyuma göre daha fazladır. İnce dişeti yapısı olan hastalarda gri bir yansıma yapabilir.

Zirkonyum destekli kronların alt yapısı ise zirkonyum olarak adlandırılan beyaz bir malzemeden yapılmıştır. Bu nedenle diş eti altında gri yansıma oluşturmaz. Her iki malzemenin de üst yapısı porselendir.

Diş Kronlarının Uygulama Süreci Nasıldır?

Porselen kronların hazırlanması için en az dört seans gerekir. Bu seanslarda aşağıdaki işlemler yapılır:

  • Dişlerin hazırlanması ve ölçü: Restorasyon yapılacak diş ya da dişler, uygulanacak tedaviye göre küçültülür ve bütün ağzın detaylı ölçüsü alınır.

  • Alt yapı provası: Laboratuvarda ağız modeli üzerinde hazırlanan zirkon veya metal alt yapının ağız ortamında prova ve uyumlanması yapılır.

  • Porselen prova: Laboratuvarda metal altyapı üzerine hazırlanan porselenin ağız içinde komşu ve karşı dişlerle uyumlaması ve kontrolleri yapılır. Renk ve estetik olarak hastanın da fikirleri alınır. Cila yapılmak üzere laboratuvara gönderilir. Beğenilmeyen bir görüntü varlığında bu seans tekrarlanabilir.

  • Cila ve simantasyon: Laboratuvarda cilası yapılan restorasyon son kez ağızda denenir. Herhangi bir problem yoksa, hastanın da onayı alındıktan sonra restorasyon diş üzerine sabitlenir. Hastaya protez ve ağız bakım teknikleri anlatılır.

Kaplama Yapılan Her Dişe Kanal Tedavisi Gerekir mi?

Kaplama yapılacak her dişe kanal tedavisi uygulanması gerekmez. Ancak kaplama yapılmadan önce dişte geniş bir çürük varsa, dişin hazırlığı sırasında sinirin yaralanması söz konusuysa dişin kanal tedavisine ihtiyacı olabilir.

Protezim Yapılana Kadar Dişsiz mi Kalacağım?

Kronlarınız yapılana kadar fonksiyon ve estetik görünüm için mutlaka geçici protezler yapılacaktır.

Aşırı Madde Kaybı Olan ya da Sadece Kökü Kalmış Bir Diş Kaplanabilir mi?

Dişin kaplanabilmesi için krona destek olacak yeterli bir yapıya ihtiyaç vardır. Doğal diş çürük ya da kırık gibi nedenlerle üstüne yapılacak kronu destekleyemeyecekse, dişe kanal tedavisi ve kanal içerisine post core yapılarak bir altyapı oluşturulabilir.

Porselen Kronların Bakımını Nasıl Yapmam Gerekir?

Porselenlerin doğal diş gibi mutlaka fırçalanması gerekir. Günlük bakımda araya sıkışan gıdaların temizlenmesi için diş ipi ve arayüz fırçaları kullanılmalıdır.

Porselen Dişlerim Takıldıktan Sonra Sorun Yaşar mıyım?

Kronunuz yapıştırıldıktan sonra genellikle hassasiyet ya da rahatsızlığınızın olmaması gerekir. Az miktarda sıcak-soğuk hassasiyeti olabilir. Ancak bir yiyeceği ısırdığınızda ağrı ya da hassasiyet hissediyorsanız, diş hekiminiz ile görüşmeniz gerekir. Bu sorun büyük ihtimal ile kronun yüksek olmasından kaynaklıdır ve kolaylıkla düzeltilebilir.

Porselen Dişim Kırılırsa Ne Yapmam Gerekir?

Kronların kırılması mümkündür ve bazen ağız içerisinde tamir edilebilir. Kırık,  geniş bir alanda ise kronun yenilenmesi gerekebilir.

Porselen Dişimde Hareketlilik Hissedersem Ne Yapmam Gerekir?

Kronun yapıştırıldığı materyal tükürüğün de etkisi ile eriyebilir. Böylece kronun altına sızan bakteriler çürük oluşturabilir. Bu nedenle kronunuzun hareket ettiğini hissettiğinizde diş hekiminiz ile görüşmelisiniz.

Yapıştırıcının uzaklaşması ya da kronun uyumsuzluğu nedeni ile protez yerinden çıkabilir. Bu durumda hemen diş hekiminiz ile görüşmelisiniz. Eski kronunuz yeniden yerleştirilebilir ya da yeni bir kron yapılması gerekebilir.

Bazı durumlarda kronlu dişlerde hissedilen hareketlilik destek dişin çevre dokularındaki kayıplardan da kaynaklanabilir. Bu durumun hekiminiz tarafından değerlendirilmesi gereklidir.


PORSELEN LAMİNE

Lamina, "yaprak" anlamına gelen Latince bir kelimedir. Bu yöntemde diş yüzeyinin tamamı kesilmez, sadece ön yüzeyler 0,3 ile 0,7 mm arasında aşındırılır. Bu nedenle sağlıklı diş dokusunun kaybı minimumda tutulur. Bu işlemde kesilen bölgelere porselen lamineler yapıştırılır.

SSS

Porselen Diş Lamineler Hangi Durumlarda Uygulanmaz?
  • Alt çenenin önde olduğu

  • Dişlerin baş başa kapandığı

  • Yeterli mine dokusu olmayan

  • İleri derecede fluorosisli vakalarda (bu kişilerde lamineden yansıyabilen ileri derecede renkleşmeler vardır. Ayrıca sağlıklı bir yapışma sağlanamaz.)

  • Diş gıcırdatma gibi kötü alışkanlığı olanlarda yapılmamalı veya bazı önlemler alınıp yapılmalıdır.

Porselen Lamine Dişler Düşer mi?

Hayır. Günümüz yapıştırma teknolojilerinin yapışma değerleri çok yüksektir. Eğer hekim uygulamada teknik hassasiyete uygun hareket ederse laminelerinizi kendi dişiniz gibi kullanabilirsiniz.

Porselen Lamine Dişlerin Ömrü Ne Kadardır?

Lamineler iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Lekelenme ve aşınmaya karşı daha dirençlidirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, çok sert gıdaları ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir.


KOMPOZİT LAMİNE

Kompozit lamine, dişlerden kesim yapılmadan dişlerdeki küçük şekil bozukluklarının giderilmesi işlemidir. Mine koruma ile ilişkili hazırlıksız veya minimum hazırlıklı kaplamalar, estetik diş hekimliğinde öngörülebilir sonuçlar sunar. Anterior kompozit restorasyonlar, gülümsemeyi iyileştirmek için hızlı, minimal invaziv, ucuz ve onarılabilir bir seçeneği temsil eder. Özel bir malzeme ön bölgeye dişler üzerine yerleştirilir ve dişler yeniden şekillendirilir. Kırık dişlerin tamirinde, küçük aralıkların kapatılmasında, dişlerin boylarının uzatılmasında, renklerinin değiştirilmesinde kullanılabilir. 

Kompozit lamine anestezi dahi gerektirmeden hızlı ve başarılı sonuçlar verir. En büyük avantajlarından biri  diş yüzeylerinin fazla aşındırılması gerektirmemesidir. Kompozit lamine kaplamalar tamir edilebilme özelliğinden dolayı ekstra avantaj sağlar. 

SSS

Kompozit Lamine Kimlere Uygulanabilir? 
  • Ayrık diş vakalarında aralıkları kapatmada kullanılabilir.

  • Yaşlanmaya bağlı olarak, estetik görüntüsünü kaybetmiş, kırılmış veya formu bozulmuş dişleri, yeniden gençlikteki şekline kavuşturmak için lamine uygulanabilir.

  • Diş beyazlatma işlemi yapılmasına rağmen, rengi açılmayan inatçı renklenmelerde lamine işlemi yapılabilir.

  • Ön dişlerde büyük dolgu ve çürük olması durumunda kompozit lamine uygulanabilir.

  • Ortodontik tedavi gerektirmeyen belirli bir düzeye kadar çapraşık dişlere yeniden form verilmesinde lamine uygulanabilir. Daha büyük çapraşıklarda, porselen lamine veya porselen kaplama düşünülmelidir.

  • Dişlerinin şeklinden memnun olmayıp, yeni bir gülüşe sahip olmak isteyen tüm bireylere kompozit lamine yapılabilir.

Kompozit Lamine Yapılan Dişlerde Renk Değişikliği Olur mu?

Kompozit lamine için kullanılan malzemeler ileri teknoloji ürünü olduğu için diş yapısı ile benzer özellikleri taşır. Normal dişler ne kadar renk değiştirirse, lamineler de aynı oranda renk değiştirir. Yüzey pürüzlülüğü giderilip, cilalanması iyi yapıldığında lekelenme olasılığı azalır. Çay, kola, sigara, şarap, kahve gibi dış etkenlerden kaynaklı lekelenmeler ise giderilebilir.

Kompozit Lamine Dayanıklı mıdır?

Kompozit lamineler, ağız hijyenine dikkat edilmesi kaydıyla, uzun yıllar kullanılabilir. Ancak çok sert ve kabuklu yemişler yenilmemeli, sert objeler dişler ile ısırılmamalı ve kırılmamalıdır. Tırnak yemek, kalem ısırmak gibi kötü alışkanlıklar olmadıkça kompozit lamineler dayanıklıdır.

Kompozit Lamine Uygulama Süresi Ne Kadardır?

Lamine uygulaması çoğu kez bir seansta bitirilebilir. Ancak, uygulanacak seans sayısı yapılacak işleme/işlemlere göre değişir. Genellikle 30 ila 60 dakika arasında süre yeterli olur. 

Kompozit Lamine Uygulamasının Maliyeti Ne Kadardır?

Kompozit lamine fiyatları, porselen lamine veya zirkonyum kaplama fiyatları ile kıyaslandığında daha ucuz bir tedavi seçeneğidir.