Dental implantlar bir veya daha fazla dişin kaybı veya yokluğu (daimi dişin yokluğu) sonrasında çene kemiklerinin içine yerleştirilen ve çiğneme ve estetik fonksiyonunu hastaya yeniden kazandırmak için uygulanan cerrahi tıbbi cihazlardır. Başka bir deyişle, diş kökünün yapay bir ikamesidir ve gerçek bir cerrahi müdahale gerektirirler.
Periodontolojinin bir dalı olan dental implantoloji (diş eti ve kemik gibi dişleri destekleyen dokuları inceleyen bir disiplin), bir veya daha fazla kişinin çiğneme ve estetik açıdan fonksiyonel yönünü yeniden yapılandırmaya izin veren bir dizi cerrahi tekniktir.
Hareketli veya hareketli protezlere gerek kalmadan mükemmel dişlere sahip olmanızı sağlayan son derece fonksiyonel sabit protezlerdir.
Estetik ve işlevsel olarak yüksek kaliteli protezler elde etmek söz konusu olduğunda diş implantları genellikle en iyi çözümdür. Klasik tedavi yöntemleri genellikle hoş olmayan dezavantajlarla ilişkilendirilir. Geleneksel, mukozal destekli protezlerle, çiğneme işlevi genellikle yalnızca sınırlı bir ölçüde geri yüklenebilir. Basınç noktaları genellikle uzun süreli kullanımdan sonra oluşur ve bu da çiğneme sırasında ağrıya neden olabilir. Diş implantları doğal olarak kemiklere baskı yapar, protezlere destek verir ve ağrılı basınç noktalarını engeller.
Hastalar konuşurken, yemek yerken veya gülerken özgüven duygusu tekrar kazanırlar. İmplantlar, eksik dişlerin yerini alır ve kemiğe baskı uygular. Çiğneme kuvvetlerini çevreleyen kemiğe aktarırlar ve böylece doğal metabolizmasını uyarırlar. Böylece stres eksikliğinden kaynaklanan korkulan kemik kaybı (atrofi) önlenmiş olur.
Başından beri birçok bilimsel çalışmada implant kullanımı araştırılmıştır. 15 yıla kadar implant uygulamalarını yüksek başarı oranıyla gözlemleyen uzun süreli çalışmalar mevcuttur. İmplant yerleştirme sırasında kişinin yaşı, implant tedavisinin başarısı açısından ikincil bir rol oynar. Kemik kalitesi ve arzı olumlu bir prognoz için önemli kriterlerdir. Klinik araştırmalara göre, bir implantın on yıl sonra hala tam olarak işlevsel olma olasılığı yüzde 90'ın üzerindedir.
Diş implantları, eksik dişlerini yerine koymak, özgüvenlerini geri kazanmak ve ağız sağlığını güçlendirmek isteyen hastalar için harika bir çözüm olsa da, herkes için uygun değildir. Bu büyük ölçüde ağız sağlığına ve hijyen durumuna bağlıdır.
İmplantı desteklemek için çenede yeterli kemik yapısı gerektiğinden, önemli miktarda kemik kaybı olan hastalarda implant uygulaması tercih edilmez. Buraya yapılacak olan implant, çenede uygun destek olmadan o kadar dayanıklı veya stabil olmayabilir. O yüzden çenede yeterince kemik yoksa, kemik eksikliğini tolere etmek için ön hazırlık yapılmalıdır. Bu yollar etkili ve güvenilirdir.
YAŞ:
Prensip olarak, diş implantları hemen hemen her yaşta kullanılabilir. İstisnalar, büyüme aşamasındaki çocuklar ve ergenlerdir. İmplant tedavisi için büyümenin tamamlanmış olması gerekir, "yukarı" yaş sınırı yoktur.
KEMİK KAPASİTESİ:
Normal yara iyileşme kapasitesi ve genel sağlığa ek olarak, implantasyon için temel ön koşullar yeterli kemik kalitesi ve hacmidir. Kemik hacmi implantın yerleştirilmesi için yeterli değilse, yeni kemik yerleşimi uyarılabilir veya eksiklik greftler ile telafi edilebilir.
HASTALIK:
Belirgin metabolik hastalıklar, karaciğer, böbrek, kan ve kemik hastalıkları gibi hastalıklar, artan nikotin ve alkol tüketimi implantasyonun başarısını tehlikeye atar.
AĞIZ HİJYENİ:
İyi ağız hijyeni, implantolojinin başarısı için temel bir gerekliliktir. İmplant tedavisi öncesi periodontal hastalıklar mutlaka düzeltilmelidir ve varsa diş etleri iltihaptan arındırılmalıdır. Diş hekimliğinde profesyonel diş temizliği, implantasyon için umut verici bir başlangıç noktası oluşturmaya yardımcı olur. İmplant tedavisinden önce ve sonra hasta düzenli profilaktik bakıma hazır olmalıdır.
Dental implantların sizin için uygun olup olmadığına ancak doktorunuz detaylı bir muayeneden sonra sizinle birlikte karar verebilir. İmplantları ya kendisi yerleştirir ya da implant cerrahisi için sizi bir meslektaşına yönlendirir. Protez yani yeni dişlerin entegrasyonu genellikle diş hekiminiz tarafından yapılır.
Kişiye özel belirlenen iyileşme süresi boyunca kemik implantla birlikte büyür ve yeni dişler için güvenli bir temel oluşturur.
İyileşme evresinin uzunluğu vakadan vakaya değişir. Kemik kalitesine ve iyileşme sürecine bağlıdır. Bu süre zarfında hastaya doğal olarak yemek yiyebileceği, konuşabileceği ve gülebileceği geçici bir protez verilir.
Yeni implant yüzeyleri, implantların iyileşmesini ve implantolojik tedavinin seyrini hızlandırmalıdır. Bu, hasta için güvenliği artırır ve bazı durumlarda implantların daha erken takılmasına olanak tanır. Yani dişler implantlara daha erken takılabilir ve hasta yeni, sabit dişlerinden daha çok keyif alır.
Estetik açıdan bakıldığında, implant destekli dişler en zorlu soruna çözüm sunar: Kalan dişlere uyumlu bir şekilde otururlar ve hasta yeni dişlerini sadece kendi dişleri gibi hissetmekle kalmaz, aynı zamanda onlar gibi görünürler. Klasik köprü ile karşılaştırıldığında, yeni dişleri desteklemek ve bir boşluğu kapatmak için komşu dişlerin küçültülmesi gerekmez. Sağlıklı diş korunur.
Dental açıdan önemli bir avantaj: implantlar, kemik kaybına karşı koruma sağlar. Doğal diş kökleri gibi implantlar da çiğneme sırasında oluşan kuvvetleri çene kemiğine eşit şekilde yönlendirir ki bu hayati bir önem taşır. Kemikler üzerindeki doğal baskı nedeniyle yüz, profilini ve doğal yüz ifadelerini korur.
Biyouyumlu malzemeden yapılmıştır.
Güvenli tutuş implantolojinin bir başka avantajıdır. Protezler implantlara sıkıca sabitlenebilir. Hastaları geleneksel protezlerin dezavantajlarından kurtarır.
İmplant destekli protezler, mukozal destekli tam bir protez kulllanan hastalara daha fazla konfor sunar. Ayrıca damakta protez materyali bulunmaz. Hasta doğal ağız tadına tekrar kavuşur. Mesleki ve özel yaşamda özgüven ve yaşam kalitesi artar.
Basit implant tedavisi, geleneksel diş tedavilerine göre sağlıklı dişlerin kayıplarının önüne geçmesi ve çene yapısı ile kemik dokusunu koruması bakımından tercih edilir. Estetik bir görünümün sağlayan basit implant tedavisi, hareketli yerine sabit tedaviyi mümkün kılar ve hareketli protezlerin tutuculuğunu sağlar.
Kısmi veya tam diş eksikliklerinde, estetik görünümün sağlanması ve dişlerin fonksiyonlarını yerine getirmesi amacı ile çene kemikleri içerisine yerleştirilen implantlar titanyumdan üretilmektedir. İnsan vücuduna son derece uyumlu olan titanyum, herhangi bir alerji riski yaratmayan, toksik olmayan kıymetli bir metaldir. Basit implantlar uzun yıllar dayanıklıdır. Kaybettiğiniz dişleri size geri verir. Ömrü doğal dişler gibi olduğundan normal ağız ve diş bakımınızı yaptığınız sürece çok uzun yıllar implant dişlerinizi kullanabilirsiniz.
Diş eksikliklerinin giderilmesinde, dişlere eski estetik görünümünün ve fonksiyonunun kazandırılmasında kullanılan yöntemlerden biri de cerrahi implanttır. İmplant diş yapımı çene kemiğinin kalitesi ve miktarı ile alakalıdır.
Cerrahi implant ameliyatlarında kemik yoğunluğunun ve miktarının uygun olmadığı durumlarda kemik grefti uygulanarak bölgenin kemikleşmesi beklenir. İmplant cerrahisi 2 – 3 ay sonra protez safhasına geçilerek devam eder. Ağız içinden alınan ölçülerle kişiye özel dişler hazırlanır ve yerleştirilir. Eskisinden daha güçlü ve sağlıklı dişlere kavuşulur. Cerrahi implant diş yapımı ve ameliyatı, diş eksiklerini gidermenin en hızlı ve avantajlı yoludur.
İmplant tedavisi deneysel bir işlem değildir. İmplantoloji, bilimsel olarak kanıtlanmış ve dünya çapında diş hekimleri ve cerrahlar tarafından onlarca yıldır kullanılan modern bir diş tekniğidir. Potansiyel risk faktörleri hastanın sağlığına bağlıdır. Herhangi bir cerrahi prosedür potansiyel riskler taşıdığından, diş hekimi dental implantların bir hasta için uygun olup olmadığını önceden değerlendirir.
Dental implant tedavisinde dişler titanyumdan üretilmektedir. İnsan vücuduna son derece uyumlu olan titanyum, herhangi bir alerji riski yaratmayan, toksik olmayan kıymetli bir metaldir. Bu nedenle vücudun implantı kabul etmeme gibi bir durumu yoktur. Ancak hastalarda bulunan rahatsızlıklar nedeniyle doku uyuşmazlığı görülebilir ve implant uygulaması başarısız olabilir.
Diş implantları, işlem sırasında rahatsızlığı en aza indirmek için genellikle lokal anestezi altında yerleştirilir. Bazı durumlarda implantasyon sedasyon altında da yapılabilir. Cerrah ve diş hekimi, her durumda ağrının nasıl giderileceği konusunda bilgi sağlar.
Çene büyümesi durur durmaz implant tedavisi yapılabilir. Bu nedenle diş implantları genç hastalarda çene kemikleri tamamen geliştikten sonra yerleştirilebilir. Hastanın önemli tıbbi risk faktörleri yoksa yaş sınırı yoktur.
Hastanın durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte, diş çekimi ile aynı randevuda, diş çekimini takiben 4-8 hafta aralığında, 12–16 haftanın sonunda, alt çene durumuna göre 3 ay sonra, üst çene durumuna göre 6 ay sonra uygulanabilir.
İmplant bir cerrah tarafından yerleştirildikten sonra kemik dokusu ile implant arasındaki bağın oluşması yaklaşık 6 ila 8 hafta sürer. Bu süre zarfında implant, doğal bir diş gibi yüklenebilmek için gerekli stabiliteye ulaşır. İyileşme süresi, bireysel duruma ve ilgili endikasyona bağlıdır.
Yapılan birçok çalışmada sigaranın implant ile kemik bütünleşmesini engellediği kanıtlanmıştır. Sigara içen bireylerde implantın düşme riski normalden 2-3 kat yüksektir. Bu nedenle sigara içen kişilere implant diş tedavisi önerilmemektedir. Hekim muayenesi sonrasında uygun tedavi yöntemi belirlenecektir.
İmplantın yerleştirilmesi için dikkatli ağız hijyeni şarttır. İmplantasyondan sonra dişlere evde iyi bakılması gerekir. Diş hekimliği muayenehanesinde kontroller zorunludur ve düzenli olarak (yılda birkaç kez) gereklidir.
Tedavi ve ilişkili maliyetler hastadan hastaya değişir. Bu nedenle yapılan masraflar için genel olarak geçerli bir bilgi verilememektedir. Operasyonun (implant yerleştirme) zahmetine ve zorluğuna, teşhise, yerleştirilecek implant sayısına, yeni dişlerin yapıldığı ilgili malzemeye ve bunun için gerekli diş teknolojisine göre hesaplanır. Gerekli durumda kemik grefti kullanımı maliyetleri etkiler. Prensipte, bir implantolojik hizmetin maliyetleri basitçe karşılaştırılabilir değildir.